Wanneer naar een sportpsycholoog?10 redenen!
Veel sporters en coaches hebben een verkeerd beeld van een sportpsycholoog. Onterecht denken zij dat sportpsychologen er alleen zijn voor topsporters. Of dat je pas naar een sportpsycholoog gaat als je een mentaal probleem hebt. Soms heerst er nog een taboe en wordt een bezoek aan de sportpsycholoog gezien als een zwakte. Gelukkig zien steeds meer sporters in dat presteren en persoonlijke groei niet alleen afhankelijk zijn van techniek, tactiek en lichamelijke conditie, maar voor een heel groot deel wordt bepaald door de mindset.
Door: NL sportpsycholoog Jan Sleijfer
Te laat naar een sportpsycholoog
Met andere woorden: ´Train niet alleen je spieren, maar ook je geest´. Schakel vroegtijdig een sportpsycholoog in, zoals je ook gebruik kunt maken van een kracht- en conditietrainer, techniektrainer, voedingsdeskundige of fysiotherapeut. Dus vooral niet wachten tot de prestaties uitblijven of goede prestaties tijdens de training niet tot uiting komen tijdens de wedstrijd.
Op tijd naar een sportpsycholoog
Iedere sporter ervaart namelijk emoties en gedachten. Positief, bijvoorbeeld bij succes en winnen. En negatief, bijvoorbeeld bij tegenslag, blessures en verlies. Het is niet altijd eenvoudig om hier zelf goed om te gaan. Zeker niet met wisselende reacties uit je omgeving en commentaar op social media.
Meer redenen om naar een sportpsycholoog te gaan
In goede en slechte tijden is het daarom altijd fijn om met een sportpsycholoog te praten. Ontdek samen waar jij kunt groeien en wacht dus niet totdat je ´in de knoop komt te zitten´. Mentale training is onmisbaar op weg naar de top. Genoeg redenen om vroegtijdig naar de sportpsycholoog te gaan, bijvoorbeeld:
-
-
- Een onafhankelijk expert om vertrouwelijk mee te praten
- Je zelfvertrouwen versterken
- Beter leren omgaan met tegenslag en kritiek
- Plezier terugvinden in het sporten
- Mentaal herstellen tijdens en na een blessure
- Je zenuwen de baas blijven
- Emoties beter leren beheersen
- Een goede sportouder worden en blijven
- Je sterke en zwakke kanten leren kennen
- De beste versie van jezelf willen worden
-
Kortom, net als bij de tandarts. Stel het inschakelen van een sportpsycholoog niet te lang uit. Mentale training is zeker niet alleen voor topsporters. Ook jonge sporters of talenten doen er verstandig aan mentale vaardigheden te trainen. Jong geleerd is oud gedaan. Trek je niets aan wat anderen er van vinden. Na een succesvolle carrière leg je uit dat je niet allen hard hebt getraind, maar voor (mentaal) slim getraind.
Meer weten? Luister naar de Podcast ´Naar de sportpsycholoog´ of neem contact op met een NLsportpsycholoog bij jou in de buurt. Leestip: bestel het boek Mindboxing – het gevecht tussen je oren van NLsportpsycholoog Jan Sleijfer. Ook verkrijgbaar als Engelstalig eBook.