Zwangerschap en topsport #112
Wat hebben zeilster Marit Bouwmeester en atlete Tasa Jiya met elkaar gemeen? Juist, ze zijn na de geboorte van hun kindje gemotiveerder (en misschien wel beter) dan ooit! Op het eerste gezicht lijken zwangerschap en topsport absoluut niet samen te gaan. Vermoeidheid, misselijkheid en minder slaap zijn staan niet in het woordenboek van iemand die ernaar streeft om het beste uit zichzelf te halen. Echter, er komen ook steeds meer succesverhalen van topsport(st)ers na een zwangerschap. Tijd om hier een blog van NL sportpsycholoog aan te wijden!
Door: NL sportpsycholoog Wendy Post
Zwangerschap en topsport
Hoewel je als zwangere vrouw niet je volledige trainingsschema voort kunt zetten, kun je sporten waarbij het risico op vallen of botsen minimaal is zeker voortzetten. De intensiteit is vaak lager, maar je hoeft zeker niet volledig te stoppen met trainen. Na het krijgen van een kindje kun je vaak na 6 weken weer starten met fysieke trainingen. Je nieuwe levenssituatie vraagt echter niet alleen fysiek herstel, maar ook tijd en ruimte om te wennen en te ervaren wat het beste werkt van je veranderde leven. Wellicht dient er rekening gehouden te worden met borstvoeding, maar nog veel belangrijker; je wilt je baby’tje liefde en aandacht geven.
*** Opleiding & licentie mental trainer-coach 2024 ***
3x zaterdag 18 mei, 25 mei en 8 juni 2024 – DOORN
Werk met de trainingsprincipes van de Drie Batterijen® methode
BEKIJK VIDEO [HIER] VAN OUD-DEELNEMERS
Klik HIER voor meer info over de opleiding!
Tasa: Milder voor zichtzelf
Hoewel er in de wetenschap nog relatief weinig bekend is over zwangerschap en topsport, zijn er in ieder geval in Nederland ervaringsdeskundigen die aangeven dat het hebben van een kindje hen ook enorm veel brengt. Sprintster Tasa Jiya geeft op de website van TeamNL aan dat zij een stuk milder is geworden naar haarzelf.
Ze zegt daarover het volgende: “Zoals ik tegen mezelf praat in mijn hoofd…, ik zou nooit zulke dingen tegen haar zeggen en ik zou nooit willen dat zij zo over zichzelf denkt of over zichzelf praat. Doordat ik haar leer op een andere manier met ambitie om te gaan, werkt dat door in hoe ik tegen mezelf praat.” Daarnaast geeft ze aan dat ze enorm trots is op haarzelf over hoe ze het moederschap inricht. Trots zijn op haarzelf was voordat ze moeder werd geen vanzelfsprekendheid.
Marit: Grenzen verleggen
In de Volkskrant laat Marit Bouwmeester ook weten beter dan ooit te zijn. Dat ziet ze bij de fietstesten, maar ervaart ze net zo goed op het water. De zwangerschap heeft haar laten zien dat een menselijk lichaam zoveel aankan. Ze heeft het gevoel dat haar pijngrens is verlegd en dat de combinatie kind en topsport haar meer laat kunnen dan voorheen.
Oplaadtip NL sportpsycholoog
Een ding is zeker, zwangerschap en een kindje geven een nieuwe invulling aan de Drie Batterijen. Bij Tasa Jiya heeft haar kindje een positief effect op haar batterijen Denkkracht en Gevoelskracht , bij Marit Bouwmeester lijkt haar Lichaamskrachbatterij voller te kunnen worden dan voor haar bevalling. Hopelijk kunnen we met de jaren nog veel meer van dit soort succesverhalen delen!
Vragen over optimaal presteren? Neem dan contact op met een sportpsycholoog bij jou in de buurt. Of bestel het boek Mindboxing – Het gevecht tussen je oren, geschreven door NL sportpsycholoog Jan Sleijfer en ga zelfstandig aan de slag met de Drie Batterijen methode. Boost your batteries!