Jezelf als grootste fan door zelfspraak #62
Laatst ging ik Rocyclen. Rocycling is een hippe variant op spinning, overgewaaid vanuit Amerika naar de randstad, waarbij je in het donker met kaarslichten, gewichten en een inspirerende instructeur jezelf in driekwartier totaal afmat. En dat gaat eigenlijk vanzelf, doordat je aan alle kanten opgezweept en gemotiveerd wordt met kreten als ‘push your limits’ en ‘your body can do anything, if you put your mind to it’. Dat aanmoediging van een instructeur of coach, net als een vol stadion, je een boost kan geven is ons wel bekend. Maar kan je dit effect ook bereiken met zelfspraak, zonder publiek of instructeur?
Door: NL sportpsycholoog Wies Stevens
Olympische Spelen
Die vraag werd pas echt relevant nadat bekend werd dat ook de Olympische Spelen dit jaar zonder publiek zouden plaatsvinden. Waar atleten normaal gesproken door het publiek worden gedragen, zijn ze dit jaar veel meer op zichzelf aangewezen. Daarom is het noodzakelijk om als het ware je eigen instructeur of publiek te zijn. Door middel van de mentale vaardigheid zelfspraak kan je jezelf aanmoedigen en motiveren en daarmee tot het uiterste drijven. Erg handig, want je kan het trainen en bent niet afhankelijk van anderen.
Wat is zelfspraak?
Zelfspraak is de mentale vaardigheid van het voeren van een intern gesprek met jezelf. De hele dag door heb je allerlei gedachten die veelal gewoon opkomen, maar je kan ze ook zelf sturen. Je kan jezelf instructies geven (‘door de knieën zakken’, ‘klaar staan’, ‘kijk naar de bal’ etc.) en je kan jezelf aanmoedigen (‘hou vol’, ‘je kan dit’). In een ideale situatie moedig je jezelf constant op een positieve manier aan.
Maar in de realiteit blijkt dat je jezelf ook vaak negatief kan toe spreken ‘sla die bal niet weer uit’, ‘ik ben moe, ik kan niet meer’. Helaas is dit niet helpend, want where the mind goes, everything follows. Net zoals ‘niet aan een roze olifant denken’ ervoor zorgt dat je er juist wél aan denkt, kan angst om een bal verkeerd te raken of een bocht niet goed te nemen ervoor zorgen dat je angst werkelijkheid wordt. Daarom is het beter om te bedenken wat je wél wil bereiken en dit constant tegen jezelf te zeggen.
*** BOEK preview… meld je vrijblijvend aan voor een exemplaar! ***
BOEK met 75 tips over gezondheid en presteren – auteur Jan Sleijfer
Effecten zelfspraak
Positieve zelfspraak kan zorgen voor:
- Meer zelfvertrouwen
- Meer uithoudingsvermogen bij sporten die voornamelijk kracht en/of uithoudingsvermogen vereisen
- Het oproepen van positieve emoties en gevoelens
- Betere prestaties
Oplaadtip NL sportpsycholoog
Het verschilt per persoon wat de juiste strategie voor zelfspraak is. Hierin kan je dus uitproberen wat voor jou werkt; werkt het om jezelf op te zwepen, of om jezelf te kalmeren? Of is het misschien beter om je op de taak te richten en vooral instructionele zelfspraak te gebruiken? Achterhaal wat jij tegen jezelf zegt tijdens een wedstrijd of zware training en schrijf dit op. Bedenk voorafgaand aan een training hoe je jezelf kan toespreken, bijvoorbeeld op zware momenten tijdens de training en varieer hier vervolgens mee. Ontdek wat wel en niet helpt en optimaliseer op die manier je innerlijke dialoog.
- Achterhaal wat je tegen jezelf zegt tijdens een wedstrijd of een zware training. Schrijf na een training op wat je tegen jezelf hebt gezegd en ontdek wat helpt en wat niet.
- Moedig jezelf aan zoals je ook een vriend(in) zou aanmoedigen tijdens een wedstrijd.
- Ga een keer rocyclen voor de ultieme zelfspraak inspiratie.
Bij NLsportpsycholoog kunnen we je begeleiden bij het vinden van de beste zelfspraak strategie voor jou! Neem contact op met een van de sportpsychologen bij jou in de buurt!