Zwoegend en zwetend naar meer zelfkennis #64
Wanneer ik een traject start met een cliënt, beginnen we standaard met een intake. Tijdens dit gesprek leren we elkaar kennen, en gaan we op zoek naar een scherpe formulering van de hulpvraag. Een van de vragen die ik daarbij stel is de volgende; noem drie eigenschappen die jou profileren. Negen van de tien keer blijkt vervolgens het volgende; jezelf definiëren is moeilijker dan gedacht. Toch is het belangrijk om te weten welke eigenschappen bij jou passen, want zelfkennis is een belangrijk (en misschien wel essentieel) onderdeel van optimaal presteren.
Door: NL sportpsycholoog Wendy Post
Zelfkennis
Wat aansluit bij weten wie je bent, is weten wat je kracht is. Beide vragen beantwoord je niet in een sessie van uurtje. Het is een proces waarin je steeds een stapje verder komt. We gaan daarbij in op verschillende vragen, als; Waar ben je goed in? Wat onderscheidt jou van anderen? Dankzij welke kwaliteiten val je op? Waar sta je bekend om? Daaraan gekoppeld, hebben we het ook vaak over waarden. Het fijne aan het weten wat je waarden zijn, is dat het je richting geeft als je onder druk komt te staan. Daarnaast zorgen waarden voor meer mentale weerbaarheid, veerkracht en flexibiliteit wanneer de situatie daarom vraagt.
Waarden verklaren de dingen die we doen. Ze geven richting aan je denken, voelen en handelen.
Waarden en zelfkennis
Het kan in die eerste sessies soms best confronterend zijn dat het lijkt alsof je zelfkennis je in de steek laat. Het soms best moeilijk om onder woorden te brengen wie je bent en hoe je je wilt profileren. Laat staan dat je weet wat je waarden zijn. Des te fijner is het vervolgens om gedurende de sessies hier steeds meer stappen in te zetten. Ik deel vier opdrachten waarmee we antwoorden proberen te vinden op bovenstaande vragen.
- Het opdoen van deze zelfkennis hoef je natuurlijk niet alleen te doen. Het kan heel waardevol zijn om mensen die jou goed kennen hierbij om hulp te vragen. Hoe zien zij jou? Welke woorden vinden zij kenmerkend voor jou?
- Ga aan de slag met het schrijven van een afscheidsbrief. Wat wil je dat je teamgenoten, trainer of coaches zeggen bij jouw afscheid als sporter? Hoe wil je dat betrokken jou herinneren?
- Aan de hand van een lijst met waarden ga je opzoek naar de waarden die voor jou het meest belangrijk zijn. Vervolgens kan je deze misschien weer rangschikken? Beetje bij beetje doe je steeds meer zelfkennis op.
- Herinner je bewust de situaties waarin je juist wel de sporter was die je wil zijn. Herinner je daarnaast ook een situatie waarin je die sporter niet was. Welke onderliggende waarden waren van invloed op specifieke situaties? Wat is je daarvan bij gebleven?
*** Zelfkennis vergroten? Bestel alvast het boek van NL sportpsycholoog Jan Sleijfer ! ***
Hét BOEK over presteren en gezondheid vanuit westers en oosters perspectief.
Waarden omzetten naar gedrag
Aan de hand van deze opdrachten proberen we zo nauwkeurig mogelijk jouw waarden te bepalen. Als we hier eenmaal een selectie in hebben kunnen maken, gaan we vervolgens aan de slag met het vertalen van deze waarden naar concrete gedragingen. Hoe uiten bepaalde waarden zich in de praktijk? Hoe blijf je achter deze waarden staan, ook al bevind je je in een lastige situatie?
Oplaadtip NL sportpsycholoog
Zelfkennis opdoen is niet zo simpel als dat het lijkt. Dit is een proces waarbij je steeds een stapje verder komt. Hier bewust de tijd voor nemen en aandacht oprichten, zorgt ervoor dat je concreter toewerkt naar jouw doelen. Heb je het gevoel dat je hulp kunt gebruiken in het ontdekken van jouw waarden en hoe je dit tot uiting kunt laten komen in je gedrag? NLsportpsycholoog helpt je hier graag bij!
Leer jezelf nu direct al beter kennen… download gratis de de Drie Batterijen® App of test gratis je Denkkracht, Gevoelskracht en Lichaamskracht via de NL website!