Tennis held Roger Federer blijft presteren #9
Vorige week zondag was het weer zo ver: de finale van Wimbledon. Ik – als gepassioneerd tennisliefhebber – had mijn middag vrijgehouden om geen minuut te hoeven missen. Mijn absolute nummer één? Tennis held Roger Federer, zonder twijfel.
Door NL sportpsycholoog Lauri Staats
Tennis held Roger Federer
Roger Federer is inmiddels 37 jaar oud. Voor velen een voorbeeld, een legende. In 2003 won hij Wimbledon als eerste Zwitser ooit. Inmiddels heeft hij acht Wimbledontitels op zijn naam staan. Zondag was zijn twaalfde finale, en kans op zijn negende Wimbledontitel. Dat zou zijn zoveelste record worden. Zestien jaar sinds die eerste Grand Slam titel en nog altijd topfavoriet, zeker bij het publiek. Hoe doet hij dat? Blijvend prestaties leveren van zo’n niveau, dat enkel is weggelegd voor de allerbesten? Het geheim, de oude meester zorgt goed voor zijn Drie Batterijen®.
Batterij Lichaamskracht
Dat tennis held Rodger Federer dit jaar fysiek sterk is moge duidelijk zijn, maar ook hij kampt wel eens met blessures of fysieke ongemakken. Drie jaar op rij besloot Federer zichzelf extra rust te gunnen door het gravelseizoen over te slaan in aanloop naar de gras- en hardcourttoernooien. Dit jaar sloeg hij Roland Garros niet over. “Ik heb het gevoel dat ik geen lange rustpauze hoef in te lassen,” zo spreekt hij een aantal maanden voor het tennistoernooi in Parijs.
Batterijen Gevoelskracht en Denkkracht
Bij NL sportpsycholoog spreken we – naast lichaamskracht – ook over gevoels- en denkkracht. Dat er meer is dan alleen fysiek fit zijn, weet de tennis held Roger Federer als geen ander. Van wat hij daar zelf over zegt, gaat mijn sportpsychologie hart sneller kloppen. In een interview zegt hij: “Mentale kracht is een belangrijke factor in een succesvolle carrière, zeker voor de lange termijn.” [Credit Suisse].
Mentaal sterk zijn betekent voor Federer onder andere dat je de passie voelt en van het spel houdt. Het is belangrijk om te genieten van de weg die je aflegt, gewoon omdat je echt leuk vindt wat je doet. Verder staat Federer bekend om zijn ijzeren discipline en ultieme focus op de baan. Het positieve zien, ook in de moeilijke momenten. En accepteren dat soms niet alles lukt. Net zoals het Federer (helaas!) niet lukte om Novak Djokovic te verslaan in de finale van Wimbledon 2019. Wat hij zelf zegt over het verliezen van wedstrijden? “You can’t win them all, but you can always try your best.” En zo is het maar net!
Oplaadtip van NL sportpsycholoog
Wat kunnen we hier dan van leren? Dat de weg naar de top, en het aan de top blijven niet (alleen) een kwestie is van fysiek de beste zijn. Minstens net zo belangrijk is het om te allen tijde gepassioneerd te zijn en je gedachten de baas te blijven, ook als het tegen zit. Leer je Drie Batterijen® opladen. Een NL sportpsycholoog bij jou in de buurt helpt je daar graag bij.