Sterker terug na een knie blessure! #37
Veel mensen houden van sporten. Vaak geeft het energie omdat je aan zowel je fysieke als mentale gesteldheid werkt. Helaas heeft sporten ook een grote keerzijde, namelijk het krijgen van blessures, zoals een knie blessure. Elke sporter krijgt er in verschillende mate wel eens mee te maken. Het ene pijntje is na een paar dagen weer weg, de andere blessure vraagt maanden herstel en weer een andere klacht kan op den duur zelfs chronisch worden.
Zelf ben ik een korfballer en helaas komen in deze sport veel te vaak knie blessures (kruisband) voor. Voor het herstel van deze blessure wordt gerekend met negen maanden tot een jaar. Daarom geef ik in deze blog graag aandacht aan drie mentale onderdelen binnen een langdurige revalidatie.
Door NL sportpsycholoog Wendy Post
Accepteren van je knie blessure
Een ernstige blessure kan een flinke impact op je hebben en er is geen protocol voor hoe je hiermee omgaat. Wat wel bekend is, is dat je in ieder geval je blessure moet accepteren. Hierbij is het belangrijk dat je jezelf de tijd geeft. Het is te vergelijken met een rouwproces. Bij rouwen verlies je iemand die je niet kwijt had willen raken. Hetzelfde geldt voor je blessure; een bepaalde functie van je lichaam ben je kwijtgeraakt, zonder dat je dat hebt gewild. Geef jezelf dus de tijd om te wennen aan deze situatie en aan de veranderde komende maanden.
Daarnaast zal je moeten accepteren dat niet alleen elk lichaam anders is, maar ook elke blessure, elke operatie en elk persoon. Je knie herstelt op zijn eigen manier en kan moeilijk aflezen uit een schema hoe hij weer de oude moet worden. Natuurlijk zijn met de tijd al veel wijzer geworden over revalidatietrajecten, maar het belangrijkste blijft dat je luistert naar je eigen lichaam.
reclame
* * * AANKONDIGING * START 30 SEPT 2020 * * *
Speciaal voor professionals: train-de-trainerscursus Mentale Trainer-Coach!
Knie blessure in het hier en nu
Vaak geef ik aan sporters mee om vooral in het hier en nu te blijven. Het is namelijk heel verleidelijk om in je gedachten al te veel bezig te zijn met de toekomst. Je gedachten zijn namelijk denkbeelden die je zelf hebt, maar het is niet de realiteit. Als bijvoorbeeld je revalidatie niet snel genoeg gaat, dan is dat niet goed of fout. De situatie is namelijk zoals het is. Probeer daarom ook gedachten als ‘Dit ga ik nooit volhouden’, of ‘Ik loop drie weken achter op schema’ te vervangen door ‘Alles op zijn tijd’ en ‘Ik bekijk de situatie per dag’. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, maar ik bied je graag handvatten om hiermee aan de slag te gaan.
“Dit ga ik nooit volhouden, ik loop drie weken achter op schema!”
De juiste doelen stellen helpt bij knie blessure
Om gemakkelijker en bewuster door je revalidatie te gaan, raad ik aan om gebruik te maken van het stellen van doelen. Doelen zorgen ervoor dat je ergens naar toe werkt en behaalde successen kunt vieren. Maak gebruik van zowel resultaat-, prestatie- als procesdoelen. Resultaatdoelen zijn gericht op het eindresultaat, dus bijvoorbeeld ‘Wedstrijden kunnen spelen in het eerste’. Prestatiedoelen zijn gericht op het verbeteren van je eigen prestaties, ‘Fysiek sterker worden.’ Een procesdoel richt zich op hoe je je resultaat- en prestatiedoel gaat behalen; ‘Ik ga drie keer per week trainen bij de fysio’. Zorg er daarnaast voor dat je doelen op de goede manier geformuleerd worden en dat je voorafgaand aan elk doel weet wat je beloning is zodat je het succes ook daadwerkelijk viert.
Oplaadtip NL sportpsycholoog
Omdat ik van mening ben dat het mentale aspect vaak onderbelicht wordt in een knie revalidatie, ben ik bezig met het ontwikkelen van een mentaal traject voor dit proces. Heb jij nu net een ernstige blessure opgelopen of zit je al midden in je traject? Ben je nog op zoek naar de juiste mindset om hier sterker uit te komen? Neem dan vrijblijvend contact op met NL sportpsycholoog. Doe alvast gratis de Drie Batterijen® test en bepaal je prestatieniveau of installeer gratis onze app.
* * * NIEUW * * *
Speciaal voor professionals: train-de-trainerscursus Mentale Trainer-Coach!