Presteren onder druk een goed gevoel #14
In mijn werk als sportpsycholoog stel ik de fysieke en mentale fitheid van mijn cliënten voorop. Want: Wanneer fysiek en mentaal fit dan zullen de prestaties in de sport en op het werk ‘vanzelf’ volgen. Toch? Is het eigenlijk wel zo dat wanneer je je goed voelt, je dan beter presteert? En bij presteren onder druk?
Door NL sportpsycholoog Yannick Balk
Presteren onder druk in de sport
Verschillende onderzoeken hebben een link gevonden tussen een positieve stemming en sportprestatie. Ook wordt intrinsieke motivatie vaak gezien als een teken van ‘je goed voelen’. Ben je intrinsiek gemotiveerd dan beleef je immers veel plezier aan je sport, wat zorgt voor positieve gedachten en gevoelens. Een volle Denk- en Gevoelsbatterij, gekenmerkt door een positieve stemming, positieve gedachten en intrinsieke motivatie, is dus zeker belangrijk voor presteren. Zo liet een onderzoek onder voetballers zien dat een afname in fysieke en mentale fitheid (lees: minder spierpijn, vermoeidheid en stress, en hogere slaapkwaliteit en energieniveau) gepaard ging met minder afgelegde meters en een lagere sprintsnelheid in training. Niet geheel verrassend is een volle Lichaamsbatterij, gekenmerkt door je sterk voelen en blessurevrij zijn, ook belangrijk voor presteren.
Presteren onder druk op het werk
Dus een sporter presteert doorgaans beter als hij/zij zich fysiek en mentaal topfit voelt. Hoe zit dat eigenlijk buiten de sport? In het werkveld is er eveneens veel onderzoek gedaan naar de link tussen welbevinden en prestaties. Volgens de ‘happy-productive worker hypothesis’ is er een sterke relatie tussen gelukkige, blije werknemers en productiviteit (prestatie). Een positieve stemming, baantevredenheid en een gevoel van zingeving zijn de belangrijkste factoren voor prestaties op de werkvloer. Voor werknemers geldt dus ook: met opgeladen Drie Batterijen® ben je productiever. Waarschijnlijk houd je in dit geval ook nog energie over aan het einde van de dag om leuke dingen te doen!
Spanning en twijfel is oké
Bij het bovenstaande dient één kanttekening gemaakt te worden. Op het moment suprême hoef je je niet altijd goed te voelen. Het nemen van een penalty is spannend, dus die spanning negeren of weg proberen te drukken werkt minder goed dan het accepteren. Kies je voor een uitdagende baan met veel verantwoordelijkheid dan is het niet vreemd dat je je af en toe onzeker voelt en aan jezelf twijfelt. Met volle batterijen kun je deze spanning, twijfels of andere ongemakken echter aan. Ze hebben daardoor geen grip op jou en zo blijf je optimaal presteren onder druk.
Oplaadtip van NL sportpsycholoog
Eén van de beste manieren om te zorgen dat je optimaal kunt presteren is te monitoren hoe je je zowel fysiek als mentaal voelt. Door te monitoren hoe je je voelt verklein je de kans op blessures, ziekte, te veel stress en prestatiedaling. Door daarnaast bij te houden wat belangrijke gebeurtenissen zijn die een positief of negatief effect op je hebben krijg je meer inzicht in de factoren die je Drie Batterijen® opladen en leegtrekken. De oplaadtip is dan ook: maak gebruik van de Drie Batterijen® app van NL sportpsycholoog om meer inzicht te krijgen jouw fysieke en mentale energieniveaus. Zo kun je deze uiteindelijk beter managen op weg naar optimaal én met plezier presteren!