Pff, die twee hebben verbeelding! #103
In Nederland noemt men zichzelf graag realist. Met beide benen op de grond, dat klinkt solide en degradeert je gesprekspartner in één moeite door tot een dromer, fantast, ijdeltuit of opschepper. Altijd handig bij een debat. Natuurlijk, schilderkunst, beeldhouwwerken, symfonieën, muziek, toneel, opera, literatuur, architectuur – creatief is het wel, die verbeelding. Maar aan de scheppers van al dat fraais zit meestal een steekje los. Je oor afsnijden, wie doet dat nou? Niet normaal toch? In het land van ‘doe ff normaal joh’ is verbeelding verdacht. Altijd geweest ook.
Door: NL sportpsycholoog Jan Huijbers
Verbeelding is zo gek nog niet
En toch en toch… Bij NL sportpsycholoog zijn wij best realistisch maar wij weten ook dat het geheugen werkt met beelden. Weergaves van wat wij ooit gezien, gehoord, gevoeld, geproefd of geroken hebben. Beelden van het verleden. Zonder die beelden ervaren wij geen continuïteit en verliezen onze identiteit, zoals dementie op wrede wijze laat zien. Zelfs de meest nuchtere realist heeft geheugenbeelden nodig.
En ook: een kind ligt koortsig te woelen op de avond voor Sinterklaas. Morgen gebeurt het, op de mooiste dag van het jaar. Pff, hij kan er niet van slapen, hete wangen van zijn verbeelding. Hij lijkt wel een topsporter, op de avond voor de wedstrijd … Beelden van de toekomst, dat dus ook. En daar hoef je geen kind of topsporter voor te zijn, toekomstbeelden hebben wij allemaal. Zelfs bij simpele wensen zie je de vervulling al voor je en bij ‘werken met doelstellingen’ helemaal. ‘Haal je targets’ zegt de baas en daar gaan we, braaf spannen wij ons in om die beelden tot werkelijkheid te maken.
Bloody limit
Beelden van het verleden, toekomstbeelden – de realist krijgt het nu een tikje benauwd. Maar het wordt nog erger: beelden van het heden. Kijk maar eens om je heen in de ruimte waar je nu bent. Waar je ook bent en wat je ook ziet, het heeft allemaal ooit bestaan in de verbeelding van een ander. Architecten, meubelmakers, designers, huisschilders – gestolde dromen, overal. Maar het feit dat elke menselijke handeling wordt voorafgegaan door een beeld van die handeling, is wel de bloody limit. Als jij trek krijgt in een kop koffie, ben je al naar het apparaat gelopen vóór je overeind kwam uit je stoel. Je zág jezelf al overeind komen en naar de keuken lopen om koffie te zetten, daarom waren je beenspieren gespannen toen je daadwerkelijk opstond.
Zo werkt dat, beelden zijn commando’s voor het lichaam, zelfs bij de realisten die nu uit hun vel springen. Daarom kan het hart je in de keel kloppen en kun je trillen op je benen hoewel je geen enkele inspanning hebt verricht: je hebt het beeld van een wedstrijd opgeroepen en je lijf is aangeslagen om te presteren. Louter op een beeld. Of misschien ben je wel verliefd, kan ook, maar dan heb je een ander beeld opgeroepen.
*** Verbeelding & meer… start Opleiding 20 mei as. ***
Aanmelden kan alleen deze week nog!
Werk met de trainingsprincipes van de Drie Batterijen® methode
BEKIJK VIDEO [HIER] VAN OUD-DEELNEMERS
Klik HIER voor meer info over de opleiding & licentie!
Train verbeelding met verplichte roze bril
Daarom is verbeeldingstraining zo extreem krachtig. En daarom roep je daarbij altijd beelden op van hoe het wél moet, want beelden van hoe het niet moet werken ook, helaas. De roze bril is dus verplicht. Als je bijvoorbeeld je techniek traint in je verbeelding, doe je net of je het al kunt.
Wereldwijd wordt verbeeldingstraining gekoppeld aan ontspanning omdat wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat beelden het helderst zijn en het krachtigst werken als de sporter in een toestand van ontspanning is. Je zorgt dus eerst dat je een toestand van ontspanning bereikt en roept dan het beeld op van bijvoorbeeld die perfecte techniek.
Zo zijn er ontelbare toepassingen van deze klassieke mentale training maar altijd in combinatie met ontspanning, al is het maar in de schommelstoel.
Batterijen opladen met relaxatie oefening
Ook om de batterijen op te laden is diepe ontspanning ideaal, maar hoe kom je daaraan? NL sportpsycholoog biedt vele praktische manieren uit Oost en West die je kunt vinden in het boek Mindboxing, van collega Jan Sleijfer. Bestellen kan HIER. Wij voegen daar nu de progressieve relaxatie aan toe, ‘voortschrijdende ontspanning’, van Edmund Jacobson.
Wij zijn gespannener dan wij zelf in de gaten hebben, zei Edmund Jacobson, een Amerikaanse arts in de jaren twintig van de vorige eeuw, en ontwikkelde de progressieve relaxatie. Ja, honderd jaar geleden al. Ook toen was iedereen drukdrukdruk, bleven spieren dikwijls onnodig gespannen en werd piekeren en je zorgen maken het normale levensgevoel. Met ‘anxiety’ (angstige spanning), stress, faalangst, depressie en paniekaanvallen tot gevolg. En slapeloosheid natuurlijk, hoe kon ik ‘m vergeten.
Progressieve relaxatie is lekker om te doen en die stille bovenkamer, waar wij tegenwoordig nog steeds zo naar smachten, wordt er eenvoudig mee bereikt. Elke dag een kwartiertje voor jezelf, en dan de oefening systematisch inkorten tot de lengte die jou het best bevalt. Daarom heet hij ‘voortschrijdend’ omdat je leert om de ontspanning in steeds kortere tijd te bereiken. Maar als jij denkt: waarom die haast, een kwartiertje voor mezelf en ’s nachts lekker pitten, wat is daar eigenlijk mis mee? Tja, NL sortpsycholoog zul je daar niet over horen.
Oplaadtip NL sportpsycholoog
Het systeem van deze klassieke mentale training vind je in het boek Fuck Faalangst. Bestellen kan HIER dan ligt het deze week nog op je nachtkastje. Te duur? Dan naar de bieb. Of je maakt natuurlijk ´gewoon´ een afspraak met een NL sportpsycholoog bij jou in de buurt die jou hierbij kan helpen! Onze sportpsychologen verzorgen mentale trainingen voor individuele sporters en ook voor (top-)teams. In heel Nederland en wereldwijd ONLINE. Neem vrijblijvend contact op.