Mindful presteren en het temmen van de monkey mind #134
In de topsport gaat het om details. Iedere beweging, iedere ademhaling en iedere gedachte kan het verschil maken tussen winst en verlies. Topsporters trainen vaak uren per dag om hun fysieke en technische vaardigheden te perfectioneren. Maar wat vaak over het hoofd wordt gezien, is de kracht van de geest. George Mumford’s boek The Mindful Athlete biedt een waardevol perspectief over hoe mindfulness kan bijdragen aan betere prestaties door het temmen van de ‘monkey mind’: de chaotische en onrustige gedachten die je kunnen afleiden van je doelen.
Door NL sportpsycholoog: Manuel van de Wal
Wat is mindfulness?
Jon Kabat-Zinn is grondlegger van Mindfulness-Based Stress Reduction en mentor van Mumford. Hij omschrijft mindfulness als “aandacht geven op een speciale manier: doelbewust, in het huidige moment, en zonder oordeel”. Zonder deze doelbewuste aandacht kan onze geest afdwalen. Wanneer we ons niet volledig in het hier en nu bevinden, verliezen we het contact met het moment.
Dit hoeft geen probleem te zijn in het dagelijks leven. Maar op cruciale momenten, zoals het nemen van een beslissende penalty of het geven van een belangrijke presentatie, kan het afdwalen van de aandacht hinderlijk zijn voor onze prestaties. Door mindfulness-training kun je je focus beter behouden tijdens het presteren, sneller herkennen wanneer je aandacht afdwaalt en je focus doelbewust terugbrengen naar je taak. Lees ook de blog van NL sportpsycholoog Ad Vos over ACT.
Mindful aapje
Een belangrijk concept dat Mumford bespreekt, is de ‘monkey mind’. Deze term verwijst naar de constante stroom van afleidende, chaotische en vaak irrationele gedachten die in ons hoofd slingeren. Zoals een aap van tak naar tak springt. In de sport kan deze monkey mind je vermogen om in het moment te presteren ernstig belemmeren. Je kunt afgeleid worden door zorgen over de toekomst, spijt over het verleden of zelfkritiek. Dit beïnvloedt je mentale toestand en prestaties. Lees hieronder verder de 4 mindful tips.
*** Driedaagse mentale opleiding 2025 ***
speciaal voor PT´ers, fysio´s en trainer-coaches
Complete toolbox MENTALE BAARDIGHEDEN volgens Drie Batterijen® methode
Driedaagse opleiding: za 03 mei, 10 mei en 24 mei 2025 – DOORN
BEKIJK VIDEO [HIER] VAN OUD-DEELNEMERS
Klik HIER voor meer info over de opleiding & licentie!
Praktische mindfulness-strategieën
Om je monkey mind te temmen en je focus te verbeteren, kun je gebruik maken van onderstaande mindfulness-strategieën:
- Ademhalingsoefeningen: Begin je training of wedstrijd met ademhalingsoefeningen. Neem een paar minuten om diep in en uit te ademen. Dit helpt je om uit je hoofd en in je lijf te komen, en je focus op het moment te richten.
- Gedachten Observeren: Leer om je gedachten met een vriendelijke nieuwsgierigheid te observeren. Als je merkt dat je gedachten afdwalen, erken dit dan en breng je aandacht weer terug naar wat je aan het doen bent. Dit helpt je om je focus te houden en voorkomt dat je jezelf verliest in afleidende gedachten.
- Visualisatie: Beeld je in hoe je op je best presteert. Visualiseer jezelf in actie en voel de positieve emoties die je daarbij ervaart. Dit helpt je om je zelfvertrouwen te vergroten en je focus te versterken.
- Mindful Beweging: Integreer mindfulness in je training door elke beweging met volledige aandacht uit te voeren. Of je nu een sprint traint of je techniek verfijnt, concentreer je volledig op wat je aan het doen bent. Dit versterkt je focus en helpt om de monkey mind te temmen door je bewust te maken van elk detail van je uitvoering.
Oplaadtip NL sportpsycholoog
Het temmen van de monkey mind en het volledig integreren van mindfulness in je sportpraktijk is een proces dat tijd kost. Wees geduldig met jezelf en erken de kleine overwinningen en verbeteringen die je onderweg tegenkomt. Als je benieuwd bent hoe je mindfulness kunt inzetten om je prestaties te optimaliseren, neem dan contact op met een NLsportpsycholoog.
Of laat je inspireren in onze NL-podcast met voormalig sprintster Esther Akihary (Je PR verbeteren door mentale training) waarin ze vertelt hoe zij tijdens de Olympische Spelen gebruik maakte van mindfulness. In het boek Mindboxing – Het gevecht tussen je oren van NL sportpsycholoog Jan Sleijfer wordt mindfulness in verband gebracht met de traditionele Chinese geneeskunde.