Mentale gezondheid versterken voor iedereen #89

Door Jan, geplaatst op 11-10-2022
Mentale gezondheid versterken voor iedereen #89

De mentale gezondheid van de Nederlandse bevolking vormt een van de grootste gezondheidsrisico’s voor de toekomst. Dit zijn de woorden van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, in een brief aan de Tweede Kamer (juni 2022). Maar wat is mentale gezondheid? En hoe kun jij je mentale gezondheid versterken in de sport, op het werk en thuis?

Door: NL sportpsycholoog Jan Sleijfer

Wat is mentale gezondheid?

Mentale gezondheid is de manier waarop je je verhoudt tot jezelf en tot anderen en hoe je omgaat met de uitdagingen in het dagelijks leven. Een goede mentale gezondheid wordt geassocieerd met een 15 tot 20 jaar langere levensverwachting, onder meer door sneller herstel van lichamelijke ziekten.

Tegelijkertijd gaat het ook over hoe jij en anderen in de samenleving dit ervaren. Onze samenleving is complex en stelt steeds hogere eisen aan mensen. De cijfers liegen er niet om. Recent onderzoek door het Trimbos Instituut toont aan dat:

  • Depressie, angststoornissen en problemen met alcohol en drugs treffen jaarlijks zo’n 1,8 miljoen Nederlanders in de leeftijdsgroep van 18 tot 65 jaar;
  • Circa 840.000 jongeren ervaren mentale uitdagingen en/of klachten;
  • 1 op de 15 jongeren in Nederland kampt met een depressie; dit zijn 80.000 jongeren tussen de 13 en 18 jaar oud;
  • 1,3 miljoen werknemers ervaarden in 2019 burn-out of burn-out klachten.

Een goede mentale gezondheid wordt geassocieerd met een

15 tot 20 jaar langere levensverwachting

Bespreekbaar maken en praktische handvatten

Fitheid ontbreekt vaker tussen de oren dan in de spieren. Daarom is er een meer integrale aanpak nodig. Samengevat werkt NL sportpsycholoog met drie duidelijke pijlers:

  1. DENKKRACHT. Onder andere: kunnen omgaan met teleurstellingen en uitdagingen (veerkracht hebben) en jezelf accepteren;
  2. GEVOELSKRACHT. Onder andere: emoties in jezelf kunnen herkennen en er mee om kunnen gaan (uiten);
  3. LICHAAMSKRACHT. Onder andere: de balans vinden tussen spanning en ontspanning, goede nachtrust en gezond eten.

In de (top)sport heeft het even geduurd voordat het taboe werd doorbroken om naar een (sport)psycholoog te gaan en aanvullende mentale vaardigheden te trainen.

Nu is het de beurt aan al die (jonge) mensen die moe of uitgeput raken. Daarbij is het belangrijk mentale gezondheid bespreekbaar te maken en zelf aan de slag te gaan met praktische handvatten. Niet alleen in de sport maar ook daarbuiten. Met Mindboxing® pak je de regie (terug) in jouw leven en laad je de batterijen op.

Mindboxing

Onder de noemer Mindboxing gaan deelnemers het gevecht aan tussen hun oren. Een traject dat 100 dagen duurt en wordt ondersteund met de Drie Batterijen® app. De metafoor van de drie batterijen Denkkracht, Gevoelskracht en Lichaamskracht, is bedoeld om jouw hulpbronnen in kaart te brengen die jou energie geven of juist energie kosten. De Mindboxing® methode is simpel en bewezen effectief.

Oplaadtip NL sportpsycholoog 

Jong en oud heeft te maken met angst en ongerustheid, eenzaamheid, ziekte en dood. Risicofactoren die een negatieve invloed op de mentale gezondheid kunnen hebben. Daarom, wacht niet totdat je knock-out gaat en stap vandaag nog in de denkbeeldige ring.

Mentale gezondheid gaat voornamelijk over je algemeen welbevinden. Als belangrijk onderdeel van je algehele gezondheid, ofwel positieve gezondheid. Dus niet alleen met het wel of niet ervaren van psychische klachten, maar vooral met energie en plezier de dingen doen die je wilt doen.

 Installeer gratis de testversie van de Drie Batterijen® app en zet gelijk de eerste stap. Of ga 100 dagen aan de slag met het boek Mindboxing: Het gevecht tussen je oren. In dat geval beschik je over 76 oplaadtips en 24 filmpjes met denk-, voel- en doe-oefeningen.

 

Versterk je mentale gezondheid… lees het gevecht tussen je oren!

 

Mindboxing boek Jan Sleijfer

Bestel het handboek voor persoonlijke groei en  gezondheid: 76 tips, oefeningen en filmpjes!

Bronnen
Volksgezondheid Toekomst Verkenning
Trimbos instituut: Samen werken aan een mentaal gezonde samenleving, 2021
Trimbos Instituut: Mentale gezondheid bij jeugd’ in kaart gebracht, 2021
Rapport Geluk onder druk (unicef.nl)
Kamerbrief: Aanpak mentale gezondheid: van ons allemaal, 2022

Binnen 24u contact in heel NL!

Download de drie batterijen app

In 100 dagen naar jouw droomdoel met de Drie Batterijen Methode® app op jouw mobiele telefoon.