Hoe blijf je als sporter mentaal gezond? #61

Door Simone, geplaatst op 10-08-2021
Hoe blijf je als sporter mentaal gezond? #61

Het zal je vast niet zijn ontgaan. Wereldster Simone Biles heeft zich afgemeld voor verscheidene onderdelen op de Olympische Spelen in Tokio dit jaar. Ze kampt met mentale problemen en is niet in staat om uit te komen voor Amerika. De wereld vindt er uiteraard wat van, maar Biles is bij lange na niet de enige. Hoe blijf jij mentaal gezond…? Ik geef je zeven oplaadtips!

Door: NL sportpsycholoog Simone van der Bijl

Mentale struggles

Eerder dit jaar weigerde Naomi Osaka op Roland Garros om met de pers te praten, wat ervoor zorgde dat zij de competitie moest verlaten. Zwemmer Michael Phelps kwam jaren geleden al uit voor zijn mentale struggles. Hij was olympisch kampioen en kampte met depressies die gepaard gingen met zelfmoordgedachten. Bij deze drie atleten houdt de lijst helaas niet op. Ook tennister Kiki Bartens, wielrenner Tom Dumoulin, sprinter Noah Lyles en voetballers zoals Genero Zeefduik, Gregory van der Wiel, Jeroen van der Lely, Ricardo Kishna kampten of kampen allemaal met mentale problemen. Om over de zelfdoding van de Duitse keeper Robert Enke maar niet te beginnen.

Mentaal gezond

Dit roept de vraag op: hoe blijf je als topsporter (mentaal) gezond? Laten we het voor nu terugbrengen naar jou als sporter, als werknemer, als mens. Wat kun jij nú doen om de druk te verlagen? Hoe kun je omgaan met de verwachtingen die je voelt? Met de onzekerheden in je hoofd en in je lijf? En met alle negatieve gedachten en paniek die je eventueel om de oren vliegen?


***  Binnenkort in de winkel… toon vrijblijvend interesse! ***

Boek mindboxing Jan Sleijfer

 Hét BOEK voor iedereen die mentaal gezond wil blijven!


Fouten maken mag

En om maar direct met de deur in huis te vallen. Veel. Heel veel. Laten we beginnen met onderstaande punten. Als je mentaal gezond wilt blijven, leer dan dat fouten maken mag. Of sterker nog, dit is noodzakelijk om de top te bereiken. Het is zoals Michael Jordan zegt:

“I’ve missed more than 9000 shots in my career. I’ve lost almost 300 games. 26 times, I’ve been trusted to take the game winning shot and missed. I’ve failed over and over and over again in my life. And that’s why I succeed.”

Relativeren

Ook relativeren is belangrijk om mentaal gezond te blijven. Zeg nou zelf: van een mindere prestatie gaat niemand dood. Tenzij je moet vechten in de oorlog natuurlijk.. of een hartchirurg bent.. maar dan nog: de wereld vergaat niet, toch?

Of zoals Churandy Martina zegt:

“Relativeren, dat heb ik van het leven geleerd. Tegenslagen, zoals blessures bij belangrijke wedstrijden, daar leer je van”

En over over het uitstellen van de Olympische Spelen zegt Martina:

“Je kan meer trainen en zorgen dat je er volgend jaar beter voor staat. Een extra jaar om meer te doen” 

Gezond gedisciplineerd

Besef je daarbij ook dat er een verschil is tussen een innerlijke criticus en een gezonde, gedisciplineerde kant hebben. De innerlijke criticus haalt overal de zweep overheen, ziet opgeven als falen en vindt dat je eigenlijk nooit mag stoppen. Daarnaast kun je een gezonde gedisciplineerde kant hebben, die ook zelfcompassie kent. Deze laatste twee maken je mentaal gezond want:

  • Balance is the key. Het gaat niet om de inspanning die je levert, maar om de ontspanning die je er tegenover zet. Hoe zweverig het misschien ook voelt: leer je emoties verdragen, mediteer, doe aan mindfulness, wees lief voor jezelf, ga opzoek naar zingeving, neem rust en ontspan.
  • En last (for now) but not least: mentaal gezond zijn betekent in de spiegel durven kijken. Leer wie je bent als mens. Hoe je je waardig kunt voelen, ook zonder prestaties. Want dat allemaal samen maakt dat je al je batterijen kunt opladen en tegenslagen kunt ombuigen in groei.

Het is zoals Simone Biles laatst twitterde:

Dat is de kern. Je bent meer dan je prestaties. Je kunt leren weerbaar en veerkrachtig te worden, zelfvertrouwen op te bouwen. Dat onzekerheden hebben normaal is en dat at the end, wij allemaal simpelweg mensen zijn die onderweg nu eenmaal struggles tegenkomen. Ja echt, dat is oké.

Oplaadtips NL sportpsycholoog

Hieronder zeven NL-oplaadtips om mentaal gezond te blijven:

  1. Blijf connectie zoeken met de mensen om je heen: je bent meer dan alleen sport of werk- de mensen waar je van houdt kunnen je daarbij helpen.
  2. Leer gevoelens zoals angst of onzekerheden verdragen en vraag daar hulp in als dat nodig is.
  3. Zorg voor balans: zet ontspanning tegenover je inspanning.
  4. Wees lief voor jezelf. Een tip: vraag jezelf eens af wat je iemand waar je omgeeft zou adviseren als diegene in jouw situatie zit en handel daarnaar.
  5. Zorg ervoor dat je preventief om leert gaan met stress en leert presteren. Mentale training hoort bij je topsport carrière! Wij, van NLsportpsycholoog, kunnen je daarbij helpen.
  6. Just remember: train je brein net zoals je lichaam. Voorkomen blijft beter dan genezen.
  7. And last but not least: is het niet gelukt om het te voorkomen? Ook dat is oké. Praat erover!

Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via 113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113.

 

Literatuurlijst:

Binnen 24u contact in heel NL!

Download de drie batterijen app

In 100 dagen naar jouw droomdoel met de Drie Batterijen Methode® app op jouw mobiele telefoon.