Lifehacks voor je sportschoolabonnement! #143

Een sportschoolabonnement afsluiten voelt vaak als een grote stap richting een gezonde leefstijl. Maar waarom verliezen zoveel mensen na een paar weken dan alweer hun motivatie? Hoe beïnvloedt zo’n abonnement ons gedrag? In deze blog duiken we in de mentale effecten van een sportschoolabonnement en geven we praktische tips om je motivatie en goede voornemens vast te houden.
Door: NL sportpsycholoog Katja Cardol
Word geen sportschoolsponsoraar: hack je setback!
Wanneer je een sportschoolabonnement afsluit, committeer je jezelf financieel aan het sporten. Dit kan zowel positief als negatief uitpakken. Aan de ene kant kan het abonnement een stok achter de deur zijn: je wilt waar voor je geld en voelt de druk om te gaan. Aan de andere kant zijn er veel ‘sportschoolsponsoraars’: mensen die maandelijks betalen voor onbeperkt sporten en uiteindelijk maar weinig of helemaal niet gaan. Dat kan leiden tot wat we in de psychologie cognitieve dissonantie noemen – het ongemakkelijke gevoel dat ontstaat wanneer je intenties (willen sporten) niet overeenkomen met je gedrag (niet gaan). Dit kan resulteren in schuldgevoelens of demotivatie.
Je wilt cognitieve dissonantie oplossen door ofwel je intenties ofwel je gedrag aan te passen. Uit onderzoek van onder andere collega’s aan de Universiteit Leiden blijkt dat het in dit scenario vaak zo gaat: door het ongemak en de teleurstelling die je in jezelf ervaart, geef je er dan maar helemaal de brui aan*, het zogenaamde setback effect. Als dat jou overkomt, vergeet dan trouwens niet om ook je abonnement op te zeggen 😊. Maar beter nog: herken het setback effect bij jezelf op tijd, erken dat terugval erbij hoort en pak de draad gewoon weer op!
*** Word een geregistreerd mental coach! ***
Werk jij in zorg, onderwijs, sport, HR of coaching en zie je hoe stress, prestatiedruk en vermoeidheid mensen beïnvloeden? Wil je een wetenschappelijk onderbouwde en direct toepasbare methode leren om mentale veerkracht te vergroten?
Ontdek Mindboxing® – de driedaagse opleiding die jou én anderen mentaal sterker maakt!
Complete toolbox MENTALE VAARDIGHEDEN volgens Drie Batterijen® methode
Driedaagse opleiding: za 03 mei, 10 mei en 24 mei 2025
BEKIJK VIDEO [HIER] VAN OUD-DEELNEMERS
Klik HIER voor meer info over de opleiding & licentie!
Je financiële investering als drijfveer: dat werkt (niet)
De druk van een sportschoolabonnement – “Ik moet waar voor mijn geld krijgen” – is een vorm van extrinsieke motivatie, je wordt gemotiveerd door een externe bron. Je moet immers betalen, ook als je niet gaat sporten. Hoewel dit in het begin kan helpen, blijkt uit onderzoek dat extrinsieke motivatie vaak niet duurzaam is. De vraag is bijvoorbeeld in hoeverre je die financiële druk echt voelt, want de abonnementskosten worden meestal automatisch en onopvallend van je bankrekening afgeschreven, of je nu wel of niet gaat sporten. Er bestaan sportscholen die werken met boetes voor no show (je schrijft je in voor een les maar komt niet opdagen): dat is een meer directe dreiging van een financieel verlies, wat de kans dat je gaat mogelijk wel vergroot. Toch blijft het extrinsieke motivatie.
Langdurige motivatie komt juist voort uit intrinsieke motivatie: sporten omdat je het leuk vindt en omdat het bijdraagt aan je persoonlijke doelen en waarden. Vraag jezelf af: waarom wil je sporten? Is het om sterker te worden, je energieker te voelen, om stress te verminderen? Welke voordelen levert het je op? Door je eigen motivatie helder te krijgen en een sport te kiezen die daarbij past, vergroot je de kans dat je het volhoudt. Binnen een sportschoolabonnement kun je vaak van alles doen: naast krachttraining bieden veel sportscholen allerlei soorten groepslessen en workouts aan. Extra hack: Als je niet zeker weet of een sportschool bij je past, probeer dan eerst een proefles of een rittenkaart voordat je een abonnement afsluit.
Oplaadtips NL sportpsycholoog
Als je jouw sport hebt gekozen en je setbacks hebt gehackt, dan geven we je graag nog 3 mentale tools uit de sportpsychologie mee om ook eenmaal in de sportschool die motivatie vast te houden:
- Maak een actieplan met haalbare doelen – Focus niet alleen op het einddoel, maar ook op tussentijdse stappen. Zo voorkom je dat je de lat te hoog legt en gedemotiveerd raakt. Bepaal voor elk sportschoolbezoek de volgende stap richting je doel, om tijdens je training op te focussen.
- Focus op jezelf! – Omringd door anderen in de sportschool, die ook nog eens vol hangt met spiegels waardoor je je eigen lichaam en dat van anderen letterlijk kunt ‘spiegelen’, ligt vergelijken op de loer. Hoe zien anderen eruit, hoeveel gewicht liften ze, kan ik dat wel?! Hallo perfectionisme. Afgeleid door anderen? Herfocus steeds weer op je eigen taak en doel.
- Gebruik positieve zelfspraak – Toch een keertje overgeslagen? Terugval hoort erbij. Geef jezelf een peptalk alsof je je eigen coach of beste vriend bent, en pak de draad weer op!
Naar de sportschool? Creëer jouw eigen lifehacks om geen sportschoolsponsoraar te worden en maak zo van je sportschoolabonnement een succes. Als je weet waar je het voor doet, een activiteit kiest die je leuk vindt, én tijdens het sporten met een goede peptalk focust op jezelf en je eigen actieplan, dan komt het helemaal goed!
Meer weten over mentale training?
Ook als je niet naar een sportschool gaat, voor advies op maat neem je contact op met een sportpsycholoog bij jou in de buurt . Boost your batteries! Of ga direct zelf aan de slag met twee andere aanraders:
BOEK: Bestel het boek Mindboxing– Het gevecht tussen je oren, geschreven door NL sportpsycholoog Jan Sleijfer. En ga zelfstandig aan de slag met de Drie Batterijen® methode.
PODCAST: Beluister de inspirerende podcasts van NLsportpsycholoog. Ook te beluisteren via de bekende platforms als Spotify, Apple Podcast en Youtube.