Herstel ook mentaal op verstandige wijze #104

Door Aleid, geplaatst op 23-05-2023
Herstel ook mentaal op verstandige wijze #104

Tot laat in bed op je mobiel scrollen terwijl je eigenlijk op tijd wilde gaan slapen, iets ongezonds eten omdat je te moe bent om te koken of niet de deur uit gaan omdat je de energie niet kan opbrengen. Herkenbaar? Lees hoe je jouw juiste keuzes ook daadwerkelijk uitvoert, in het bijzonder bij mentaal herstel.

Door: NL sportpsycholoog (stagiaire) Aleid Langen

Onderzoek heeft aangetoond dat sporters en werkenden minder herstellen wanneer zij meer stress ervaren. Dit is eigenlijk raar, want juist wanneer je meer stress hebt zou je meer moeten herstellen, toch? Maar vaak wanneer we moe zijn is het moeilijker om “gezonde” of “verstandige” keuzes te maken, terwijl we het op zo’n momenten juist nodig hebben. Waarom lukt het ons dan niet?

Stress, trainingen of werkdagen zorgen ervoor dat je batterijen een stuk leeglopen. Om deze reden is herstel van essentieel belang om je batterijen weer op te laden.

Bij herstel denken mensen vaak alleen aan fysiek herstel, maar ook mentaal herstel is van belang om rust in je hoofd te creëren. Goed herstel is belangrijk om topprestaties te kunnen blijven leveren en blessures te voorkomen. Wanneer je bijvoorbeeld meer dan 8 uur per nacht slaapt kan dat de kans op blessure zelfs met 61% verminderen!

Verstandige keuzes maken bij herstel

Zo kan even bankhangen erg lekker zijn om bij te komen na een lange dag. Toch blijkt het dan soms moeilijk om er vervolgens weer vanaf te komen en op tijd naar bed te gaan. Wanneer we moe zijn, is namelijk ook de Batterij Denkkracht wat leger. Deze batterij stelt ons in staat om onze emoties en ons gedrag te reguleren. Wanneer deze batterij wat is leeggelopen wordt het moeilijker om “verstandige” keuzes te maken, omdat deze “verstandige keuzes” de Batterij Denkkracht energie kosten die we misschien op dat moment niet meer hebben.

De leeggelopen batterijen zorgen er namelijk ook voor dat we ons meer focussen op de aantrekkelijke keuzes op korte termijn dan op de verstandige keuzes van de lange termijn. Het voelt dan heel aantrekkelijk om lekker tot laat op de bank te blijven liggen met een serie aan, terwijl het “verstandiger” zou zijn om naar bed te gaan en een goede nachtrust te nemen.

 


Versterk je mentale gezondheid… lees het gevecht tussen je oren!

eBook boek Mindboxing Het gevecht tussen je oren

Bestel het handboek voor persoonlijke groei en  gezondheid: 76 tips, oefeningen en filmpjes!

Ook verktijgbaar als Engelstalig eBook.


 

Herstel en implementatie intenties

Hoe kunnen we hier dan wat aan veranderen? Dit kan door middel van implementatie intenties. Implementatie intenties zijn concrete plannen die je maakt om specifieke acties uit te voeren in een bepaalde situatie. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar eigenlijk is het erg simpel. Een implementatie intenties is een doel dat wordt opgesteld in een “als … dan” vorm, bijvoorbeeld: “als het 10 uur is ga ik mijn tanden poetsen en naar bed”. Je koppelt dus een trigger aan een actie, deze trigger kan een bepaalde tijd zijn, maar ook een bepaalde situatie, zoals “als ik thuis kom van training eet ik meteen een banaan”.

Door implementatie intenties te maken hoef je minder na te denken bij de acties die je wil ondernemen, je hebt namelijk van te voren al bepaald wanneer en hoe je een actie tot herstel gaat uitvoeren. Op deze manier heb je geen extra Denkkracht nodig om je batterijen te kunnen opladen.

Oplaadtips NL sportpsycholoog

  1. Stel hersteldoelen voor jezelf op: wat wil je bereiken met het herstel en hoe kan je dit per batterij doen?
  2. Formuleer aan de hand van je hersteldoelen een implementatie intentie. Koppel deze implementatie intentie aan een bepaalde tijd of situatie. Maak er minstens één voor elke batterij. Wees hierin realistisch, je hoeft niet in één keer alles perfect te doen of elke dag om 8 uur in bed te liggen. We zijn immers ook maar mens!
  3. Als je implementatie intentie gekoppeld is aan een tijd kan je een wekker voor jezelf zetten, zo kan je het sowieso niet vergeten.
  4. Maak het jezelf makkelijk en schrijf je implementatie intenties op. Als je dat handig vindt kan je de implementatie intentie op een Post-It zetten en deze ophangen op een plek waar je ze makkelijk ziet, bijvoorbeeld de deur. Mocht het dan voorkomen dat je het toch vergeet, kan je jezelf eraan herinneren door het zien van de Post-It.

Met deze oplaadtips kan jij ongetwijfeld de stap maken naar “verstandig herstel”, zonder dat dat je extra energie kost. Heb jij meer hulp nodig om te herstellen en in actie te komen? Neem dan gerust contact op met een NL sportpsycholoog die jou hierbij kan helpen! Onze sportpsychologen verzorgen mentale trainingen voor individuele sporters en ook voor (top-)teams. In heel Nederland en wereldwijd ONLINE.

Binnen 24u contact in heel NL!

Download de drie batterijen app

In 100 dagen naar jouw droomdoel met de Drie Batterijen Methode® app op jouw mobiele telefoon.