Aanvoerderschap delen om het effect te vermenigvuldigen #132
We staan aan de start van de Olympische Spelen en binnen de sportwereld zijn dit een van de mooiste weken van het jaar. Namens Nederland zullen onder andere de waterpolosters (luister podcast keepster Laura Aarts), hockeydames- én heren, handbalsters en volleybalsters laten zien wat ze waard zijn! Een belangrijk onderdeel van deze teams zijn de aanvoerders. Zij spelen een cruciale rol in het succes van deze teams. Tijd om eens wat dieper in te gaan op de rollen van deze leiders!
Door: NL sportpsycholoog Wendy Post
Aanvoerders en gedeeld leiderschap
Vaak hebben teams een aanvoerder die gekozen die al veel jaar onderdeel is van het team, goed in de groep ligt of omdat de speler unieke kwaliteiten heeft. Sinds 2015 zijn er in België verschillende onderzoeken gedaan naar leiderschap binnen teams. Eén van de bevindingen is dat gedeeld leiderschap onder sportteams waardevol kan zijn. Gedeeld leiderschap houdt in dat de aanvoerders- of leiderstaken over verschillende leden van het team verdeeld zijn. Dit zorgt voor een evenwichtige verdeling van verantwoordelijkheden en maakt het team flexibeler en veerkrachtiger.
4 typen leiders of aanvoerders
Door verschillende leiderschapsrollen te hebben, kunnen teams beter inspelen op verschillende situaties en uitdagingen. Daarnaast verlaagt het de druk op individuele teamleden, aangezien de verantwoordelijkheden die bij aanvoerderschap komen kijken wordt gedeeld. De Belgische wetenschappers onderscheiden daarom vier typen leiders of aanvoerders in het team.
1.Taakleider
De taakleider is degene die de lijnen uitzet en het team bijstuurt. Deze persoon houdt het overzicht en zorgt ervoor dat iedereen weet wat er van hen wordt verwacht. Ze stellen doelen, maken strategieën en houden het team gefocust voor de taken die van hen worden verwacht. Rondom een wedstrijd kan de taakleider bijvoorbeeld de strategie voor een wedstrijd bepalen en ervoor zorgen dat iedereen zijn of haar positie en verantwoordelijkheden kent.
2. Motivationeel leider
De motivationeel leider is degene die gedurende wedstrijden het team aanmoedigt om door te gaan, vooral op momenten dat het zwaar wordt. Deze leider inspireert, zorgt voor een positieve sfeer, moedigt teamleden aan om tot het uiterste te gaan en om het beste bij elkaar naar boven te halen.
*** SAVE THE DATE – MASTERCLASS XL SPORTPSYCHOLOGIE! ***
VRIJDAGAVOND 20 SEPT 2024 (18.00-22.00u) – Zevenhuizen
NL sportpsycholoog i.s.m. Sportbedrijf Rotterdam – Willem Alexander Baan
Leer alles over het trainen van je Denkkracht, Gevoelskracht en Lichaamskracht.
[Aanmelden kan vanaf 1 augustus 2024]
3. Sociale leider
De sociale leider heeft vooral een belangrijke rol naast het veld. Deze leider draagt bij aan een goede sfeer binnen het team en helpt bij het oplossen van conflicten. Ze bieden een luisterend oor aan de teamleden en zorgen ervoor dat eventuele conflicten snel en effectief worden opgelost. De sociaal leider is vaak degene die zorgt voor een fijne omgeving en ervoor zorgt dat iedereen zich gewaardeerd en betrokken voelt.
4. Extern leider
De extern leider onderhoudt de contacten met de buitenwereld, zoals met sponsors, de media en andere externe partijen. Deze leider zorgt ervoor dat het team een positief imago heeft en onderhoudt de noodzakelijke relaties die het team ondersteunen. Ze spelen een cruciale rol in het communicatieproces naar buiten toe en zorgen ervoor dat de belangen van het team goed worden vertegenwoordigd.
Wanneer je deze typen leiders zo onder elkaar ziet, dan kun je bijna niet van iemand verwachten dat al deze rollen tegelijk zo optimaal mogelijk door één persoon kunnen worden ingevuld. Het kan daardoor dus van toegevoegde waarde zijn om het aanvoerderschap te verdelen in deze rollen. Dit kan leiden tot sterkere cohesie in het team, meer plezier en vertrouwen en daardoor betere prestaties.
Oplaadtip NL sportpsycholoog
Het nieuwe seizoen staat voor de deur en het is zeker de moeite waard om te overwegen of gedeeld leiderschap passend kan zijn binnen jouw nieuwe team. Als je mogelijkheden ziet bij jouw team, dan rest nog de vraag wie welke leider kan zijn. NLsportpsycholoog denkt hier graag met je over mee!
Neem contact op met een sportpsycholoog bij jou in de buurt. Tot ziens bij ons congres op 20 september of ga direct aan de slag met twee andere aanraders:
- BOEK: Bestel het boek Mindboxing– Het gevecht tussen je oren, geschreven door NL sportpsycholoog Jan Sleijfer. En ga zelfstandig aan de slag met de Drie Batterijen® methode.
- PODCAST: Beluister de inspirerende podcasts van NLsportpsycholoog. Ook te beluisteren via de reguliere platforms als Spotify, Apple Podcast en Youtube.
Boost your batteries!