Emotieregulatie in Sport: Het Geheim van Beter Presteren #129
In de wereld van sport draait alles om emoties. Van de opwinding van een overwinning, door de frustratie heen als dingen niet lukken tot de teleurstelling van een nederlaag. Emoties kunnen soms overweldigend zijn en spelen een grote rol spelen in het succes van jou als atleet. Griekspoor liet dat duidelijk zien nadat hij op Indian Wells zijn racket kapot sloeg toen hij de eerste set na een tiebreak aan Zverez moest laten. Maar wat als ik je zou vertellen dat emotieregulatie in sport (het beheersen van je emoties) te leren is én de sleutel kan zijn tot betere prestaties?
Lees verder en leer hoe emotieregulatie je kan helpen om je spel naar een hoger niveau te tillen. En krijg enkele tips om je emoties onder controle te houden, zodat je je kunt concentreren op je beste prestaties.
Door: NL sportpsycholoog Simone van der Bijl
Waarom Emotieregulatie Belangrijk is in Sport
Of je nu een professionele atleet bent of gewoon plezier hebt in een recreatieve competitie, emotieregulatie kan het verschil maken tussen winnen en verliezen. In het heetst van de strijd kunnen emoties zoals angst, frustratie en woede de overhand krijgen en je prestaties negatief beïnvloeden. Maar door te leren hoe je je emoties kunt beheersen, kun je kalm blijven onder druk, gefocust blijven op je doelen en jezelf naar succes leiden.
De 28-jarige tennisser Van de Zandschulp zei onlangs na de uitschakeling in het enkelspel van Roland Garros dat hij al langere tijd speelt met de gedachte om te stoppen. Op NU.nl zegt hij: “Het is niet de eerste keer dat ik erover nagedacht heb. Misschien zei ik het maandag in de emotie, maar het is voor mij geen onbekend terrein.” Hij ervaart wedstrijden soms als een lijdensweg en beseft dat (mentale) hulp van buitenaf nodig is.
Plezier beleven tijdens een wedstrijd. Kan dat?
4x Emotieregulatie in Sport
- Ademhalingsoefeningen: Wanneer de druk toeneemt en de spanning stijgt, neem dan een moment om diep adem te halen. Adem langzaam in door je neus, houd een paar seconden vast, en adem dan rustig uit door je mond. Deze simpele ademhalingstechniek kan je helpen om je zenuwen te kalmeren en je focus te herstellen.
- Mindfulness en Meditatie: Het beoefenen van mindfulness en meditatie kan helpen om bewustzijn van emoties te vergroten en stress te verminderen. Door regelmatig te mediteren kun je leren om emoties te observeren zonder erdoor meegesleept te worden.
- Visualisatie: Visualiseer succes. Sluit je ogen en stel je voor dat je je doelen bereikt: het scoren van dat winnende punt, het neerhalen van je tegenstander, of het verbeteren van je persoonlijke record. Door jezelf mentaal voor te bereiden op succes, kun je je zelfvertrouwen vergroten en jezelf in de juiste mindset brengen voor topprestaties.
- Positieve zelfspraak: Gebruik positieve affirmaties om jezelf aan te moedigen en je zelfvertrouwen te versterken. Zeg tegen jezelf: “Ik ben sterk, ik ben snel, ik ben klaar om te winnen.” Door positieve zelfspraak te gebruiken, kun je negatieve gedachten en twijfels verdrijven en jezelf naar succes leiden.
*** GRATIS podcast NL sportpsycholoog luisteren! ***
Inspirerende podcasts van NLsportpsycholoog vol met mentale tips en advies.
Ook te beluisteren via de reguliere platforms als Spotify, Apple Podcast en Youtube.
Gesprekken met topsporters, coaches en sportpsychologen.
Oplaadtip NL sportpsycholoog
Het beheersen van je emoties is geen magie, maar eerder een vaardigheid die je kunt leren en verbeteren. Door te leren hoe je je emoties kunt beheersen en jezelf in de juiste mindset kunt brengen, kun je je zelfvertrouwen vergroten, je focus behouden en jezelf naar succes leiden, zowel op als buiten het veld. Dus onthoud, adem in, adem uit, en laat je emoties je niet in de weg staan op weg naar succes.
Wil jij meer weten over emotieregulatie in sport en advies op maat? Neem contact op met een sportpsycholoog bij jou in de buurt . Boost your batteries! Of ga direct aan de slag met twee andere aanraders:
- BOEK: Bestel het boek Mindboxing– Het gevecht tussen je oren, geschreven door NL sportpsycholoog Jan Sleijfer. En ga zelfstandig aan de slag met de Drie Batterijen® methode.
- PODCAST: Beluister de inspirerende podcasts van NLsportpsycholoog. Ook te beluisteren via de reguliere platforms als Spotify, Apple Podcast en Youtube.
Literatuurlijst
-
Weinberg, R.S., & Gould, D. (2015). Foundations of Sport and Exercise Psychology. Human Kinetics.
-
Loehr, J.E. (2002). The New Toughness Training for Sports: Mental, Emotional, and Physical Conditioning from One of the World’s Premier Sports Psychologists.
-
Syed, M. (2015). Black Box Thinking: The Surprising Truth About Success. Penguin Books.