Blessure herstelt het snelst met sportpsycholoog! #17
Blessure… bijna elke sporter krijgt er vroeg of laat mee te maken. Pijn, ongemak, verminderde bewegingsvrijheid: Je lichaam geeft het signaal af dat het fysiek even niet in staat is optimaal te presteren. Maar niet alleen fysiek heeft een blessure gevolgen, ook mentaal kan het je flink uit het veld slaan! Frustratie, verdriet en misschien wel de angst dat je nooit meer terug zal keren op jouw niveau. De impact van een blessure kan groot zijn. Hoe ga je daar mee om? Ga je naar de fysiotherapeut of een sportpsycholoog?
Door NL sportpsycholoog Lauri Staats
Blessure is fysiek én mentaal
Grote kans dat je met je blessure naar een fysiotherapeut of (sport)arts gaat. Zij helpen je om lichamelijk te herstellen. Meestal denken zij mee in hoeveel rust je moet nemen, welke onderdelen van je lichaam je wel en niet mag belasten en wat voor oefeningen je het beste kunt doen voor een optimaal herstel. Maar je kunt ook naar een sportpsycholoog gaan voor mentaal herstel. Zorg dat je samen met deze fysio, arts of sportpsycholoog helder krijgt aan welke doelen je werkt. Dit heeft namelijk een positief effect op je motivatie, je prestaties en dus je herstel!
Omgaan met je emoties: batterij gevoelskracht & blessure
Een blessure brengt een hoop emoties met zich mee. Sommige wetenschappers vergelijken het doorstaan van een blessure zelfs met een rouwproces. Het niet meer kunnen sporten wordt dan vergeleken met een verlies. Emoties waar je mee te maken krijgt zijn bijvoorbeeld verdriet, boosheid en angst. Soms denken mensen dat emoties slecht zijn, maar dat is niet waar! Je hebt emoties zelfs nodig om te kunnen overleven. Stel je bijvoorbeeld voor dat je nooit meer angst zou voelen? Dan zou je in situaties verwikkeld raken die niet zo handig zijn!
De kunst van het omgaan met emoties is om ze goed te leren kennen en ze optimaal te benutten. Angst bij een blessure kan enerzijds best handig zijn, want het behoedt je lichaam om niet zomaar over grenzen te gaan. Anderzijds kan angst in de weg gaan staan op het moment dat het je weerhoudt om aan je doelen te werken bijvoorbeeld. Angst kan tot gevolg hebben dat je spierspanning verhoogt, wat weer een direct effect kan hebben op je blessure. Iets om je van bewust te zijn dus!
Een effectieve methode om meer grip te krijgen op emoties zijn ontspanningsoefeningen. Probeer simpelweg even een momentje te nemen om tien keer diep in en uit te ademen, het liefst door je buik! Een andere effectieve manier is meditatie. Met deze techniek leer je jezelf observeren van een afstandje in plaats van meegevoerd te worden door je emoties. Door je emoties de baas te zijn, zal je zien dat het makkelijker wordt om je blessure te accepteren.
Je gedachten onder controle: batterij denkkracht & blessure
Het is heel logisch om negatieve gedachten te hebben als je een blessure oploopt of hiervan herstellende bent. Sterker nog, misschien heb je allerlei doemscenario’s in je hoofd. ‘Ik kan nooit meer sporten’ of ‘Nu mis ik de belangrijkste wedstrijd van het jaar en kan ik mijn carrière wel vergeten’. Het vervelende aan gedachten is dat ze zomaar in je hoofd opduiken. Misschien zelfs wel zonder dat je dat wil.
Negatieve gedachten noemen we ook wel niet-helpende gedachten. Een goede manier om niet-helpende gedachten te overwinnen is om daarvoor positieve gedachten in de plaats te verzinnen. Probeer bijvoorbeeld te denken aan de tijd die je nu over houdt om te investeren in mentale training. Of dat je hard gaat werken aan je herstel en het dan echt wel goed komt. Als je merkt dat er een niet-helpende gedachte door je hoofd spookt, herken dit dan en kies bewust een helpende gedachte om de niet-helpende gedachte te verjagen!
Een andere manier om met niet-helpende gedachten om te gaan is om ze ‘gewoon’ te accepteren. In een volgend blog over ACT (Acceptance and Commitment Therapy), zullen we hier meer aandacht aan besteden.
Oplaadtip van NL sportpsycholoog
Samengevat. Je lichaamsbatterij laat te wensen over, dat is duidelijk als je met een blessure kampt. De kans is groot dat je hard aan het werk bent om je lichaam te (laten) herstellen. De oplaadtip van NL sportpsycholoog: Focus je daarnaast ook op je denk- en gevoelsbatterij. Zet je negatieve gedachten om in positieve gedachten en laat je frustratie en angst ruimte maken voor acceptatie. Dan verlicht je niet alleen de fysieke, maar ook de mentale pijn!
Wil jij meer weten over jouw Drie Batterijen? Doe gratis en vrijblijvend de Drie Batterijen®-test. Herstel sneller en voorkom blessures! Of neem contact op met een NL sportpsycholoog bij jou in de buurt.