Spotlight (1): aandacht en concentratie #114

Door Jan, geplaatst op 31-10-2023
Spotlight (1): aandacht en concentratie #114

In concentratie is iedereen, van welk niveau ook, op zijn best. In dit tweeluik over aandacht en concentratie biedt NL sportpsycholoog Jan Huijbers (1948) alvast een kijkje in zijn nieuwste boek ´Heilige concentratie´ (2024). Jan is pionier binnen de Nederlandse sportpsychologie en schreef meerdere boeken, waaronder Fuck Faalangst (2022) en Totaal Coachen (2006). 

Door: NL sportpsycholoog Jan Huijbers

Concentratie is een mysterie

Geconcentreerd handelen is eigenlijk hetzelfde als optimaal functioneren. Plots zijn meteen ook alle mentale problemen, zo die er waren, spoorloos verdwenen. Opgelost, als sneeuw voor de zon. Weg. Foetsie. Hoe dan? Tja, dat weet niemand. Concentratie is een diep mysterie. Wij weten alleen dat als je vaak in concentratie komt, ook je ontwikkeling als mens een boost krijgt. Vaak naakt jezelf zijn, dat scheelt blijkbaar.

Bij NL sportpsycholoog zien wij het dan ook als onze taak om sporters te helpen zo vaak mogelijk in concentratie te komen. Maar dat is logisch.

4 stappen om in concentratie komen

Teambuilding, omgaan met spanning en druk, omgaan met tegenslagen en blessures, het overwinnen van faalangst en het opbouwen van zelfvertrouwen, communicatietraining, focustraining, stresshantering en emotiemanagement – alle vormen van mentale training hebben uiteindelijk hetzelfde doel: zorgen dat een sporter niets anders aan zijn hoofd heeft dan de wedstrijd. Want dat is de eerste stap op weg naar concentratie, kunnen beschikken over al je aandacht. Logisch, nietwaar? Of had ik dat al gezegd?

Concentratie ontstaat dus uit de volgende vier stappen:

  1. Aandacht vrijmaken
  2. Aandacht bundelen
  3. Aandacht richten
  4. Aandacht vastzetten

***  Opleiding & licentie mental trainer-coach 2024 ***

  3x zaterdag 18 mei, 25 mei en 8 juni 2024 – DOORN

Werk met de trainingsprincipes van de Drie Batterijen® methode

BEKIJK VIDEO [HIER] VAN OUD-DEELNEMERS

Opleiding mental coach Mindboxing sportpsycholoog worden

Klik HIER voor meer info over de opleiding!


Mentale training is batterijen opladen

Elke mentale routine die aan een prestatie voorafgaat, omvat, bewust of onbewust, deze vier stappen. Wij bieden mentale training aan voor elke stap, maar zien daarbij het opladen van de batterijen als fundamenteel omdat een sporter over al zijn energie moet kunnen beschikken om dit proces succesvol te doorlopen.

Je kunt het vergelijken met een spotlight. Die moet je eerst aansluiten op de stroom en aanzetten (aandacht vrijmaken). Pas dan kun je scherpstellen (aandacht bundelen) en mikken op (aandacht richten), pak ‘m beet, die ballerina op het toneel waar je hem op vastzet. Energie is basic.

Levensenergie is niet alleen basic, het is ook het meest kostbare dat je bezit.

Die wil je niet verkwanselen aan de aandachtrovers van Silicon Valley. Je wilt niet almaar moe zijn en lusteloos. Maar dit terzijde hoor.

Oplaadtip NL sportpsycholoog

De bovengenoemde vier stappen kun je in een flits doorlopen terwijl je in de kleedkamer zit, vlak voor een wedstrijd. Sommigen zijn daar echt heel goed in en kunnen knallen zonder veel poespas. Zij kicken op wedstrijdspanning: yesss man, lekker, van mij mag het best een onsje meer zijn, slager. Maar de meeste sporters houden toch liever vast aan hun rituelen waarmee zij deze stappen keer op keer doorlopen.

Wil jij het beste uit je (sport-)leven halen? Neem dan contact op met een NL sportpsycholoog®. Onze sportpsychologen verzorgen mentale trainingen voor individuele sporters en ook voor (top-)teams. In heel Nederland en wereldwijd ONLINE.

Lees ook deel 2 van het tweeluik Spotlight (2): aandacht en concentratie.

 

Uit: Heilige concentratie, Jan Huijbers, uitgeverij Zinin, 2024

Binnen 24u contact in heel NL!

Download de drie batterijen app

In 100 dagen naar jouw droomdoel met de Drie Batterijen Methode® app op jouw mobiele telefoon.