Stop onzekerheid bij aanhoudende blessures #133
Het omgaan met de onzekerheid van een langdurige blessure is een zware uitdaging, vooral voor (top)sporters. Blessures veroorzaken niet alleen fysieke pijn, maar kunnen ook mentaal een grote impact hebben. Vooral wanneer het onduidelijk is wanneer en óf je zult herstellen. Met de Paralympische Spelen net achter de rug zijn we weer gevoed met inspirerende verhalen van topsporters die ons leren hoe we kunnen omgaan met de onzekerheid van (aanhoudende) blessures.
Door NL sportpsycholoog: Wies Stevens
De impact van langdurige blessures
Voor een (top)sporter is het lichaam het belangrijkste instrument. Wanneer dit beschadigd raakt, kan dat leiden tot een diep gevoel van onzekerheid. Zullen je prestaties ooit nog hetzelfde zijn? Kun je je sport op hetzelfde niveau blijven beoefenen? Ga je altijd pijn blijven houden?
Dit zijn vragen die vaak door je hoofd kunnen spoken, vooral als het verloop van het herstel onduidelijk is. Dit kan zorgen voor angst, frustratie, motivatieproblemen en een verlies aan vertrouwen in je lichaam. Hier volgen 5 tips om beter om te gaan met deze onzekerheid.
*** Luister gratis en overal de podcast NL sportpsycholoog! ***
Inspirerende podcasts van NLsportpsycholoog vol met mentale tips en advies.
Ook te beluisteren via de reguliere platforms als Spotify, Apple Podcast en Youtube.
Gesprekken met topsporters, coaches en sportpsychologen.
5 tips omgaan met onzekerheid bij blessures
Lees ook ons eerdere blog over hoe het verhaal dat je over je blessure vertelt, ook impact heeft op je herstel.
1. Accepteer met blessures de situatie
Het is begrijpelijk dat je de controle terug wilt krijgen, maar het accepteren van de situatie is vaak de eerste stap in het omgaan met onzekerheid. Dit betekent niet dat je opgeeft, maar eerder dat je erkent dat de blessure er is en dat het tijd nodig heeft om te herstellen.
Het helpt om de focus te verleggen van het einddoel (volledig herstel) naar de kleine stappen die je kunt zetten in het proces (zie tip 3). Door jezelf de ruimte te geven om te herstellen, verlaag je de druk en kun je je beter concentreren op wat je op dit moment wél kunt doen.
2. Werk aan je mentale veerkracht
Een blessure kan je mentaal zwaar op de proef stellen, maar het biedt ook de mogelijkheid om je mentale veerkracht te vergroten. Veel paralympische atleten zijn een bron van inspiratie als het gaat om het ontwikkelen van mentale kracht. Zij tonen aan dat het mogelijk is om ondanks grote fysieke uitdagingen door te zetten. Denk bijvoorbeeld aan voormalig snowboardster Bibian Mentel, die door kanker haar been verloor. Ondanks deze enorme tegenslag wist ze steeds terug te keren naar de topsport en won ze drie paralympische gouden medailles.
Haar verhaal laat zien hoe belangrijk het is positief te blijven en je te richten op wat je wél kunt doen. Zo geeft ook paralympisch triatleet Jetze Plat aan altijd naar mogelijkheden te blijven zoeken: “Een jaar voor de Paralympics [Tokio] liep ik bij een ongeluk met de motor een scheur in een nekwervel op. Daar baalde ik even flink van. Daarna dacht ik: aan die blessure kan ik niets veranderen, maar wat kan ik doen om mijn herstel te bespoedigen en niet te veel achterstand op te lopen?”.
3. Stel ook bij blessures realistische doelen
En wanneer je overzicht hebt van waar je wél invloed op hebt in je herstel, dan kan het helpen om realistische, korte-termijndoelen te stellen. Dit geeft je een gevoel van richting en controle. Het behalen van kleine successen, zoals het verbeteren van je mobiliteit of het voltooien van een revalidatieoefening, kan een enorme boost geven aan je zelfvertrouwen.
Het bijhouden van doelen en resultaten helpt om gemotiveerd te blijven, zelfs wanneer het uiteindelijke hersteltraject nog onzeker is. Dat komt omdat je de vooruitgang inzichtelijk maakt en trots kan zijn op de weg die je al hebt afgelegd.
4. Blijf flexibel
Het herstelproces is zelden rechtlijnig. Er kunnen dagen zijn waarop je je sterker voelt, maar ook dagen waarop je denkt dat je weer terug bij af bent. Ook zijn de voorspellingen van een medisch team over de duur en het verloop van je herstel ook niet altijd betrouwbaar. Het is belangrijk om flexibel te blijven in je benadering van herstel. Zolang je openstaat voor verandering zal je vooruitgang boeken, hoe langzaam dat ook lijkt te gaan.
5, Zoek steun in je omgeving
Het is belangrijk om niet alleen door het proces van herstel te gaan. Zoek steun bij familie, vrienden, coaches en medisch personeel. Veel (top)sporters onderschatten de waarde van support van naasten. Paralympische atleten benadrukken hoe belangrijk hun omgeving is geweest bij hun terugkeer naar de sport.
Chef de mission en rolstoeltennisster Esther Vergeer, benadrukt het belang van steun van familie, vrienden en haar collega’s. Ondanks haar handicap werd ze een van de meest succesvolle rolstoeltennissers ooit. Vergeer laat zien dat de steun van anderen cruciaal kan zijn in tijden van onzekerheid.
Oplaadtip NL sportpsycholoog
Een sportpsycholoog ondersteunt bij de omgang met langdurige blessures. Wil je meer weten over hoe een sportpsycholoog je kan helpen? Neem dan contact op met NLsportpsycholoog.
Of ga direct zelf aan de slag met twee andere aanraders:
- BOEK: Bestel het boek Mindboxing– Het gevecht tussen je oren, geschreven door NL sportpsycholoog Jan Sleijfer. En ga zelfstandig aan de slag met de Drie Batterijen® methode.
- PODCAST: Beluister de inspirerende podcasts van NLsportpsycholoog. Ook te beluisteren via de reguliere platforms als Spotify, Apple Podcast en Youtube.
Boost your batteries!