Focustraining #125
Techniektraining, tactische training en conditietraining zijn standaard in elke sport. Focustraining is dat niet. Wat is focustraining en hoe doe je dat? Sportpsycholoog Jan Huijbers is in Nederland al decennia lang expert op gebied van aandacht en concentratie. Jan schreef eerder het tweeluik Spotlight en is auteur van meerdere boeken, waaronder Fuck Faalangst.
Door: sportpsycholoog Jan Huijbers
Focustraining is training van aandacht
Aandacht is het mentale aspect van levensenergie. Die voorraad is eindig, op zeker moment is hij op. Dat merk je dagelijks, als je weer moe en lusteloos bent geworden van het scrollen op je telefoon, om de oma’s (opvattingen, meningen, aannames) van anderen te vernemen. Maar dit terzijde.
In de godsdienstpsychologie worden vragen rond leven en dood de ‘laatste vragen’ genoemd. Wie zich op dat terrein begeeft, heeft een zekere onverschrokkenheid nodig. Focustraining vraagt om dezelfde onverschrokkenheid als waarmee je op zoek gaat naar het antwoord op jouw laatste vraag. Dat antwoord vind je alleen in jezelf natuurlijk want wat anderen zeggen helpt geen zier, het is joúw laatste vraag. ‘Als je het niet in jezelf vindt, waar wou je het dan gaan halen?’ zeggen ze in Zen.
“Als je het niet in jezelf vindt, waar wou je het dan gaan halen?”
Ontdekkingsreiziger in niemandsland met focustraining
Zo ook is focustraining een schitterend avontuur in je uppie. Niemand weet er het fijne van en wetenschappelijk onderzoek, ho maar, je bent een ontdekkingsreiziger in niemandsland.
Zoveel is wel zeker, focustraining is training van je aandacht. Je zet je aandacht telkens opnieuw met totale inzet vast op dezelfde waarneming. Op iets dat je ziet of op een gevoel, een lichamelijke gewaarwording. De overige zintuigen laat ik buiten beschouwing, musici en koks hebben hun eigen avonturen.
Dat vastzetten van de aandacht is nog niet zo eenvoudig want zonder training vliegt hij alle kanten op, van wat wij waarnemen (extern) naar wat wij daarbij denken en voelen (intern). En die aandacht maar wippen, van buiten naar binnen en terug. Aandacht is springerig, opletten kost moeite. Behalve als wij spelen gelukkig, met een stille bovenkamer gaat het ineens vanzelf! Maar dat is niet genoeg.
*** Coaches, PT´ers, Fysio´s en andere professionals meld je aan! ***
Complete toolbox MENTALE VAARDIGHEDEN volgens Drie Batterijen® methode
Start driedaagse opleiding: za 18 mei, 25 mei en 8 juni 2024 – DOORN
BEKIJK VIDEO [HIER] VAN OUD-DEELNEMERS
Klik HIER voor meer info over de opleiding & licentie!
Aandacht verzamelen rondom taak
Je moet deze freischwebende Aufmerksamkeit (Freud) ook nog professioneel verzamelen rond je taak. Ja sorry, ik kan het ook niet helpen maar bij psychologen heet alles een taak. Aandacht verzamelen rond je taak is nuttig en nodig, anders wipt die spring-in-het-veld er bij de eerste de beste gelegenheid weer vandoor.
En wat is je taak bij focustraining? Intens waarnemen. Extreem goed opletten. Maar waarop? Op welke waarneming kun jij je aandacht het beste vastzetten? Waar kun je het best op letten als jij de beslissende penalty neemt? Veel spelers zeggen ‘ik let nergens op, ik schiet gewoon’. Voor hen heb ik een nieuwtje: je let altijd ergens op. Ga iets aan je zelfkennis doen.
In concentratie presteer je optimaal
Focustraining is een onderdeel van mentale training. Door je aandacht te trainen kom je sowieso al vaker in concentratie bij wedstrijden en daar moet het op aan want in concentratie is iedereen op zijn best. Optimaal functioneren en geconcentreerd handelen zijn synoniem.
Zou dat zo voor de hand liggen dat iedereen daar altijd overheen heeft gekeken? Hoe dan ook, de training zelf is een avontuur waar geen vaste regels voor bestaan, op deze ene na: sluit ook je warming up ermee af, dan verhoog je je kans om tijdens de wedstrijd in concentratie te komen.
Een dienende voetballer gaat alleen op de keeper af. Hij gaat de bal tegen de keeper schieten, strijk en zet, omdat zijn aandacht is ingesteld op andere spelers. Hij ziet dus de keeper, dat is het probleem. Zo niet de spits. Als afrondende speler is zijn aandacht gericht op het gat naast de keeper. Het gat, de mogelijkheden. Na de wedstrijd herkent hij de keeper niet eens in de kantine.
Mijn zoon speelt volleybal. Hij begon zijn focustraining met ‘nauwkeurig de bal zien’. Na een tijdje zei hij ‘dat werkt niet pa, ik heb er veel van geleerd maar dat is ‘m niet’. Wel bleef hij dingen uitproberen tot hij op een dag zijn focus vond (gat in het blok) en de wedstrijd van zijn leven speelde.
Volgende keer meer. Maar ik zou niet luisteren als ik jou was want in focustraining vind je zelf het antwoord. Jouw antwoord.
Oplaadtip NL sportpsycholoog
De warming up is een uitstekende gelegenheid om je focustraining te doen. Oefenen in een andere aandachtsstijl werkt complementair en helpt je om in concentratie te komen:
- Dus als je een sporter bent met controlebehoefte, focus dan op ‘overzicht houden’. Nauwkeurig ben je al, kijk voor de verandering eens breed. Verzin positiespelletjes in jouw sport waarin je dat kunt oefenen.
- Voor sporters met een behoefte aan vrijheid: focus op iets nauwkeurigs. Globaal ben je al, dus kijk eens smal. Verzin oefeningen in jouw sport. Bijvoorbeeld in hockey de bal over een lijn pushen in de stick van een wachtende medespeler; als hij erlangs gaat, zelf ophalen! Of in voetbal balletje hooghouden, maar wel precies drie keer boven je hoofd, twee keer op borsthoogte, vijf keer op kniehoogte en opvangen in je nek. En morgen verzinnen we een andere.
Veel plezier! Wil je meer weten over focustraining of ben je benieuwd wat NL sportpsycholoog voor jou kan betekenen? Neem dan contact op met een sportpsycholoog bij jou in de buurt . Boost your batteries!
Twee andere aanraders:
- BOEK: Bestel het boek Mindboxing – Het gevecht tussen je oren, geschreven door NL sportpsycholoog Jan Sleijfer. En ga zelfstandig aan de slag met de Drie Batterijen® methode.
- PODCAST: Beluister de inspirerende podcasts van NLsportpsycholoog. Ook te beluisteren via de reguliere platforms als Spotify en Apple Podcast.