Opladen met de Wim Hof Methode #121

Door Manuel, geplaatst op 06-02-2024
Opladen met de Wim Hof Methode #121

Vorig jaar heb ik tijdens een Fundamentals training ervaren wat de Wim Hof Methode kan brengen. Dat smaakte naar meer! In deze blog mijn persoonlijke ervaringen met het opladen van mijn eigen batterijen tijdens een Wim Hof retraite weekend. 

Door: NL sportpsycholoog Manuel van de Wal

Zakelijke highs en persoonlijke lows

De eerste maand van 2024 heb ik  afgesloten met een Wim Hof retraite weekend. Mezelf even helemaal onderdompelen in de methode. De Wim Hof Methode (WHM) heeft vele voordelen, waaronder het leren reguleren van je emoties en presteren onder druk.

Vanwege mijn persoonlijke situatie heb ik de technieken ook direct op mezelf toe kunnen passen in het weekend. De start van het nieuwe jaar was er namelijk een van zakelijke highs, maar ook persoonlijke lows. De eerste dag van het weekend kon ik dus meteen aan de bak.

“Ik vond dit weekend een hoop diamantjes om mijn batterijen weer op te laden.”

Wim Hof ademhaling en emoties loslaten

We waren in de Belgische Ardennen met een groep van 7 deelnemers en 2 WHM instructeurs. Na aankomst in de villa hebben we het weekend geopend met een ademsessie van een uur. Verbinding maken tussen lichaam en geest. De begeleide sessie was erop gericht om jezelf vanbinnen te openen op de inademing en los te laten op de uitademing. Het openen op de inademing was meteen confronterend. Terwijl ik me vanbinnen open voelde gaan kwam er ruimte voor mijn emoties. Voor liefde en vooral verdriet. Ik nam wegens een relatiebreuk enkele dagen voor het weekend veel emotionele pijn mee het weekend in.

Pijn en verdriet kon ik voorheen moeilijk toelaten. Emoties waar ik niet vrolijk van werd drukte ik altijd liever weg. Ik had er niks aan en ik kon er niks mee. Hup, deksel erop en weer door. Het gevolg was dat de emotie zich opsloeg in mijn lijf. Het blokkeerde in mij, waardoor ik hoofdpijn kreeg of last van mijn nek en schouders. Het openen voor de emotie geeft echter ruimte. Daardoor kun je er iets mee. Niet vanuit je hoofd, maar vanuit je lijf.

De uitademing was erop gericht om los te laten. Dit houdt niet in dat je de emotie uit je kan blazen of van je af kan zetten. Loslaten betekent dat je de emotie laat stromen in je lijf. Om echt te voelen (en te verwerken afhankelijk van de emotie). Na de ademsessie voelde ik me uiteraard niet meteen goed, maar de zwaarte die ik meenam het weekend in was wel lichter. Emoties hebben we allemaal. Ook die emoties die we liever niet voelen of toegeven aan onszelf. Denk aan angst, boosheid of verdriet. De ademhaling is een krachtige tool om onze emoties te reguleren. En het grote voordeel is dat we onze ademhaling altijd bij ons hebben.


***  Opleiding Mental Trainer-Coach 2024? ***

  Driedaagse opleiding: za 18 mei, 25 mei en 8 juni 2024 – DOORN

Inclusief licentie & toolbox Drie Batterijen® methode

BEKIJK VIDEO [HIER] VAN OUD-DEELNEMERS

Opleiding mental trainer coach Mindboxing door sportpsycholoog Jan Sleijfer

Klik HIER voor meer info over de opleiding!


Wim Hof ijsbad

Na het bijkomen van de ademsessie gingen we de eerste koude-challenge aan. De buitentemperatuur lag rond het vriespunt en het ijsbad stond al klaar. Een ijsbad is een extreme stressor voor ons lijf. Het zorgt voor een enorme activatie van ons sympathische zenuwstelsel, wat ons aanzet tot actie. Je krijgt soms gedachten dat de pijn te groot is. Dat je dit niet wil en aankan. Snel opstaan en dat ijsbad uit! De kunst is om kalm te blijven, terwijl de stress door je heen giert. Een verlengde uitademing kan helpen in het omgaan met deze stressor.

Door ons lijf een parasympathische (rust) prikkel te geven tijdens sympatische activatie geeft het lijf een signaal door aan ons brein: “het is oké, ik kan dit aan”. Je traint zo je lijf en je geest om rustig en gefocust te blijven onder druk. Te doen wat je moet doen. In dit geval je lijf voldoende warmte laten genereren en in het ijsbad blijven zitten. Wat mij ook hielp was om te switchen tussen een interne- en externe focus. Soms nieuwsgierig zijn naar wat er in mijn lichaam gebeurt en soms een focuspunt vinden buiten mezelf.

Een voorbeeld van deze ademtechniek in de topsport zien we terug bij Cristiano Ronaldo. Voor een penalty of vrije trap zie je hem altijd een verlengde uitademing doen. Zichzelf een parasympathische prikkel geven voordat hij zijn actie inzet voor een mogelijk beslissend moment. Kalmte en focus creëren in zichzelf onder (soms extreme) druk. Niet geheel toevallig dat Ronaldo ook al jaren ijsbaden gebruikt om zijn veelgeprezen mindset te trainen.

Wim Hof uitdagingen

De rest van het weekend bouwden de ervaringen en uitdagingen zich steeds verder op. Meerdere achtereenvolgende onderdompelingen in natuurwater doen. S’avonds een natuurexpeditie doen met ontbloot bovenlijf, terwijl de temperatuur rond het vriespunt ligt. Tien minuten met je handen in het ijswater zitten. Een powerbreathing-sessie waarbij je enorm diep in jezelf gaat. Uiteindelijk sloten we het weekend af met de ultieme challenge: tien minuten ondergedompeld in het ijskoude natuurwater zitten. Training complete.

Oplaadtips NL sportpsycholoog

De drie pijlers van de Wim Hof Methode zijn ademhaling, kou en mindset. Samen bevatten deze pijlers vele diamantjes om meer uit jezelf te halen. Persoonlijk vond ik dit weekend een hoop diamantjes om mijn drie batterijen Denkkracht, Gevoelskracht en Lichaamskracht weer op te laden.

Wil je meer horen over mijn persoonlijke ervaring of ben je benieuwd wat NL sportpsycholoog voor jou kan betekenen? Neem dan contact op met een sportpsycholoog bij jou in de buurt of klik op onderstaande aanraders. Boost your batteries!

Twee  aanraders:

  1. BOEK: Bestel het boek Mindboxing – Het gevecht tussen je oren, geschreven door NL sportpsycholoog Jan Sleijfer. En ga zelfstandig aan de slag met de Drie Batterijen methode.
  2. PODCAST: Beluister de inspirerende podcasts van NLsportpsycholoog. Ook te beluisteren via de reguliere platforms als Spotify en Apple Podcast.

eBook boek Mindboxing Het gevecht tussen je oren

Veiligheidswaarschuwing: Als je nog geen ervaring hebt met de Wim Hof Methode, oefen dan altijd eerst met een WHM instructeur. Je traint met extreme omstandigheden en als je niet weet waar je mee bezig bent kan het erg gevaarlijk zijn.

Binnen 24u contact in heel NL!

Download de drie batterijen app

In 100 dagen naar jouw droomdoel met de Drie Batterijen Methode® app op jouw mobiele telefoon.