Moeten we het niet eens hebben over al dat moeten? #102

Door Doris, geplaatst op 25-04-2023
Moeten we het niet eens hebben over al dat moeten? #102

We moeten tegenwoordig ontzettend veel. We moeten zoveel uur per week werken, we moeten veel met vrienden afspreken en extravert en gelukkig zijn, we moeten een mooi huis hebben en een mooie auto. We moeten presteren. We moeten alles winnen en laten zien hoe goed we zijn in onze sport, op school of werk. Bovenal moeten we dit ook allemaal met elkaar delen, bijvoorbeeld via social media. Op LinkedIn moet iedereen ‘met trots meedelen dat..’ en op Instagram moet iedereen laten zien hoe perfect hun leven eruitziet. Dat allemaal doet veel met een mens. Met bosjes vallen de twintigers en dertigers om mij heen neer. Moeten we het niet eens hebben over al dat gemoet?

NL sportpsycholoog: Doris Zandvliet

Moeten, altijd aan staan en… FOMO

We staan tegenwoordig altijd “aan”. Dat kan bijvoorbeeld komen door sociale druk, werkdruk of druk die we onszelf opleggen. Daardoor moeten we veel en mogen we niks missen; ´FOMO´ de Fear Of Missing Out. Dit zorgt er in veel gevallen voor dat we over onze eigen grenzen heen gaan. Dit kan voor veel stress zorgen. Over een langere periode trekt dit je batterijen compleet leeg. Niet gek dat een burn-out dan op de loer licht. Dit zien ook de arbodiensten terug in de verzuimcijfers.

Uit een artikel van nu.nl blijkt dat dit psychisch verzuim (ziekteverzuim door stress) vorig jaar 13% hoger lag dan in 2019. Belangrijk om te vermelden dat deze vorm van verzuim langdurig is. Je bent er niet zomaar vanaf en er zullen dingen in je leven flink moeten veranderen om voortaan weer met volle batterijen door het leven te kunnen gaan. Bijvoorbeeld in de keuzes die je maakt of in het vergelijken met anderen.


 

***  ONT-MOETEN!  Opleiding & licentie mental trainer-coach ***

  START zaterdag 20 mei, 27 mei en 10 juni 2023 – DOORN

Werk met de trainingsprincipes van de Drie Batterijen® methode

BEKIJK VIDEO [HIER] VAN OUD-DEELNEMERS

Opleiding Mentale Trainer Coach NL sportpsycholoog Mindboxing

Klik HIER voor meer info over de opleiding!


Bewust worden van eigen behoeften en moeten

Dat kan beginnen met eens wat liever voor jezelf zijn en je eigen behoeften wat serieuzer te nemen. Heb je een drukke werkweek gehad en “moet” je eigenlijk nog naar dat feestje? Zegt je hoofd automatisch ja, maar voel je eigenlijk dat je fysiek en mentaal wel even toe bent aan wat minder prikkels en een weekend goed slapen? Wellicht een goed idee om daar eens beter naar te gaan luisteren. Tuurlijk kan je af en toe een feestje pakken, dit laadt immers je gevoelsbatterij ook weer op.

De vraag is echter of het past bij hoe je je op dat moment echt voelt. Blijf je elke keer maar ja zeggen zonder goed naar je behoeften te luisteren, dan raken je batterijen te leeg. Het is dus vooral erg belangrijk een goede balans te gaan vinden van het managen van je batterijen en de keuzes die je daarin maakt. Ga eens niet aan jezelf voorbij.

De mens vergelijkt graag

Het gevoel van dingen moeten wordt vaak ook nog eens versterkt door sociale media. Zie je op Instagram een foto van iemand met een (vaak gefotoshopt) perfect lichaam? Wellicht dat je nu gaat vergelijken en merkt dat jij niet dat “perfecte” lichaam hebt. Dit zorgt voor discrepantie en daarmee een gevoel van ontevredenheid of zelfs stress. Zo ook bijvoorbeeld wanneer jij keihard werkt voor die promotie op werk, deze maar uitblijft, maar je vervolgens op LinkedIn de ene na de andere promotieaankondiging voorbij ziet komen.

Van nature vergelijken we ons graag met anderen. Dit is niet per se altijd helpend. Probeer te blijven focussen op jezelf, jouw doelen en waar jij controle op hebt. Is het je trouwens wel eens opgevallen dat op social media bijna alleen maar de positieve en soms zelfs overdreven dingen worden gedeeld? Het is niet realistisch om je hiermee te gaan vergelijken.

Oplaadtips NL sportpsycholoog

Wil jij (mentaal) gezond en gelukkig blijven ondanks alle druk? Probeer eens deze volgende tips om te ´ont-moeten´:

  • Stop met vergelijken met anderen. Vergelijken met anderen zorgt alleen maar voor meer druk en stress. Blijf focussen op jouw eigen proces en waar jij gelukkig van wordt.
  • Luister naar je eigen behoeften. Ga niet aan jezelf voorbij. Door echt goed naar je eigen behoeften te luisteren ga je minder kijken naar wat je moet, en juist meer naar wat je nodig hebt, dat wat je echt wilt.
  • Het is oke om niet oke te zijn. Je hoeft niet altijd maar door te gaan. Zoals in deze blog besproken komt het steeds vaker voor dat mensen met lege batterijen thuis komen te zitten. Dit is op zich niet erg, zolang je maar weer gaat focussen op wat jij echt nodig hebt. Wat jouw opladers en jouw verslinders zijn. Dit is echter niet gemakkelijk. Laat je begeleiden door een NL sportpsycholoog bij jou in buurt of online en boost those batteries!

Mindboxing boek en eBook Jan Sleijfer

Aanrader: Bestel het hardcover boek Mindboxing – Het gevecht tussen je oren. Ook verkrijgbaar als Engelstalige e-book, waarmee je zelf 100 dagen aan de slag kunt met 76 oplaadtips en 24 filmpjes met denk-, voel- en doe-oefeningen.

Binnen 24u contact in heel NL!

Download de drie batterijen app

In 100 dagen naar jouw droomdoel met de Drie Batterijen Methode® app op jouw mobiele telefoon.