Sportpsychologie: meer dan ‘hulp bij mentale problemen’ #91
Ondanks dat sportpsychologie steeds meer aandacht krijgt in de media, lijkt het erop dat er nog steeds een taboe op rust. Er bestaat een misvatting over de reden om naar een sportpsycholoog te gaan: mentale problemen. Tijd voor wat opheldering dus!
Door: NL sportpsycholoog Doris Zandvliet
Mentale problemen?
Laatst keek ik naar een aflevering van Op1. Profvoetballer Thomas Marijnissen van NAC Breda vertelt over de paniekaanvallen die hij kreeg als voetballer. Ook Mark Tuitert was van de partij om te praten over mentale druk in de sport. Blij verrast voor de aandacht over mijn vakgebied zette ik de tv wat harder en begon aandachtig te luisteren. Opvallend is de nadruk op de term ‘mentale problemen’. Dat is inderdaad waar de meeste mensen aan denken als je het over sportpsychologie hebt. Maar sportpsychologie is zoveel meer dan dat. Zie ook video Sparta Rotterdam.
Het stereotype beeld van een sportpsycholoog
Laat ik een paar dingen vooropstellen. Super goed en moedig van Marijnissen hoe hij vertelt over zijn mentale problemen. Dit is nodig en gaat denk ik ook veel andere voetballers helpen en het is heel goed dat dit aandacht krijgt. Wel bevestigt dit weer het stereotype beeld wat veel mensen hebben over sportpsychologie en mentale coaching. Het is redelijk zwaar van stof en het gaat over momenten waarin het zo slecht gaat met sporters dat zij uiteindelijk zelfs stoppen.
Ja, dit is ook sportpsychologie. Wel is dit een redelijk extreem voorbeeld. Hier en daar komt dit ook voorbij in mijn praktijk. Sportpsychologie is echter zo veel meer dan mensen behandelen met paniekaanvallen of extreme faalangst. Ook trainers verwijzen hun sporters vaak pas door naar een sportpsycholoog als hun prestaties tot een dieptepunt zijn gekomen. Sportpsychologie is niet alleen bedoeld voor mensen die van een 3 naar een 6 willen gaan, maar ook voor iemand die van een 7 naar een 9 wil gaan. Of zelfs van een 9 naar een 10.
*** Opleiding voor Trainer-Coaches MINDBOXING 2023 ***
20 mei, 27 mei en 10 juni 2023 – DOORN
Wat leerden professionals uit de sport, onderwijs, zorg?
BEKIJK VIDEO [HIER] VAN OUD-DEELNEMERS
Klik HIER voor meer info over de opleiding!
Meer dan hulp bij mentale problemen
Het is jammer dat (nog) vrij weinig mensen denken een sportpsycholoog of mentale coach nodig te hebben. Dit terwijl iedereen er baat bij zou hebben. Sportpsychologie is juist een tak van de psychologie die gericht is op positiviteit en verbetering. Optimaal presteren, i.p.v. mensen behandelen die ‘ziek’ zijn of waarmee het echt niet goed gaat. Kijken wat er nóg beter kan. Mentaal pieken, zodat je ook tactisch, cognitief, technisch en fysiek kan pieken. Op elk niveau. En nee, je hoeft niet op een bank te liggen over je problemen te praten. We gaan gewoon kijken hoe je nu functioneert en hoe dat nog beter kan. Wat zijn de dingen die jou mentaal of fysiek leegtrekken, en wat zijn dingen die je energie en plezier geven? Hoe coach jij jezelf door moeilijke situaties heen?
NL sportpsycholoog oplaadtips
Dit zijn enkele belangrijke onderwerpen waarin een sport- en prestatiepsycholoog je kan ondersteunen om je mentale vaardigheden te verbeteren:
- Concentratie. Neem bijvoorbeeld keepers die heel de wedstrijd scherp willen blijven, terwijl ze misschien niet altijd even veel te doen hebben achterin.
- Spanning en zenuwen. Spanning is soms ook nodig. Samen zoeken we jouw optimale niveau van op, zodat jij optimaal presteert. Dit loopt van het verhelpen van paniekaanvallen tot aan minder trillende handen willen hebben.
- Focus. Aandacht kunnen sturen, negativiteit, randzaken, verleden/toekomst naast je neer kunnen leggen. Hierdoor kan je focussen op het hier en nu, jouw taken en de dingen die er echt toe doen.
- Zelfvertrouwen. Soms kunnen bepaalde acties, opmerkingen of gedachten je zelfvertrouwen flink naar beneden halen. Het is dan ook niet gek dat dit je prestaties erg omlaag kan halen. Wij leren je hoe je jouw zelfvertrouwen vergroot en hoe je je door negativiteit heen coacht.
- Omgaan met tegenslag, fouten of blessures. Om hiermee om te kunnen gaan moet je mentaal weerbaar zijn. Op de belangrijke momenten wil je niet te veel bezig zijn met dingen als tegenslagen. Door op bovenstaande punten te focussen en deze te herstellen kom je makkelijker over tegenslagen en teleurstellingen heen.
Loop jij ook ergens tegenaan, maar twijfel je of een sportpsycholoog wat voor jou is? Bel of mail eens vrijblijvend naar NL sportpsycholoog om te vragen hoe jij baat zou kunnen hebben bij het krijgen van mentale coaching. Of bestel het boek Mindboxing – Het gevecht tussen je oren, waarmee je zelf 100 dagen aan de slag kunt met 76 oplaadtips en 24 filmpjes met denk-, voel- en doe-oefeningen.