Angst voor de mening van anderen #83
De mens is een sociaal wezen. Van nature zijn we veel gefocust op anderen en wat anderen van ons vinden. Wanneer iemand onder druk moet gaan presteren, kan het bezig zijn met de mening van anderen tot nog meer druk en daarmee tot onderpresteren leiden. Dus gewoon niet doen toch? Dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. In deze blog gaan we dieper in op waarom we de mening van anderen belangrijk vinden en hoe we ervoor kunnen zorgen dat dit onze prestaties niet beïnvloedt.
Door: NL sportpsycholoog Doris Zandvliet
Focus op beoordeeld worden en mening van anderen
In mijn praktijk spreek ik met mijn cliënten vaak over de angst, druk of stress die zij ervaren door de mening van anderen. Beoordeeld worden, bekeken worden wanneer je net een fout maakt, of vergeleken worden met een teamgenoot, tegenstander of rol die je vervult. Het belangrijk vinden van wat anderen van je vinden ontwikkelt rond de puberteit, maar ook volwassen kunnen hier nog veel mee bezig zijn. Het lullige is: mensen vinden inderdaad wat van je. En ja, er zullen ook negatieve meningen tussenzitten. Daar heb je helaas weinig invloed op. Hoe je hiermee kunt omgaan heb je echter wel controle over.
Aan de slag met je interne criticus: Het gevecht tussen je oren!
Choking door angst
Het is ook niet makkelijk. Ik hoor dit van veel sporters, maar vooral veel bij voetballers. Deze sport blijkt helaas niet altijd een ‘veilige omgeving’ te zijn. Er worden op het veld veel vervelende opmerkingen gemaakt door teamgenoten of zelfs door coaches als het even niet zo lekker gaat. Met als gevolg dat de speler nog minder risico durft te nemen, tot het punt dat iemand gaat ‘choken’. Diegene bezwijkt onder de druk, waarbij de meest simpele dingen fout gaan. Als ze überhaupt nog om de bal durven te vragen natuurlijk. Een beetje overdreven? Nee, dit hoor ik regelmatig terugkomen helaas. Op amateur- en profniveau.
Oplaadtips NL sportpsycholoog
Om dit probleem te ‘tackelen’ is het creëren van mentale weerbaarheid van groot belang.
- Oplaadtip 1: Allereerst is het belangrijk dat wanneer je goed wilt presteren, je vooral bezig bent met jouw taken. Bezig zijn met alles behalve jouw taken kan zorgen voor prestatievermindering. Wees dus gefocust op wat er echt toe doet.
- Oplaadtip 2: Soms gebeurt het echter dat focussen op je taken niet meer lukt, de negativiteit neemt de overhand en je begint te ‘choken’. Op zo’n moment willen we even onze interne reset-button indrukken. Even opnieuw beginnen, maak een diepe zucht, coach jezelf positief toe en herfocus. Alleen ik en mijn taak.
Ervaar jij ook veel druk om te presteren? Of ben jij voor je gevoel ook te veel bezig met wat anderen van je kunnen vinden? Neem dan contact op en vind een NLsportpsycholoog bij jou in de buurt! Je kunt ook eerst de Drie Batterijen® App downloaden en/of het boek bestellen via de webshop.