Growth mindset als basis voor al jouw prestaties #69

Door Simone, geplaatst op 14-12-2021
Growth mindset als basis voor al jouw prestaties #69

Met de juiste mindset ben je in staat om tegenslagen om te buigen in groei en overwinning. Mooie praatjes maar ja wat is dat dan, de juiste mindset? Een growth mindset of een fixed mindset? Om je daar meer over te leren wil ik je om te beginnen de volgende vragen stellen: Stel dat je 100% te verdelen hebt over je vaardigheden in je sport. Welk percentage ken je dan toe aan talent? En welk percentage ken je dan toe aan de ontwikkeling van vaardigheden en trainen. Dat is een goede vraag, is het niet? Nog ééntje dan: Geloof jij dat talent hard werken verslaat? Of verslaat hard werken talent?

Door: NL sportpsycholoog Simone van der Bijl

Welke mindset heb jij: een fixed of growth mindset?

Jouw antwoord op deze vragen geven je inzicht in welke mindset je op dit moment hebt. Heb jij een hoger percentage toegekend aan talent dan aan het ontwikkelen van vaardigheden en trainen? En geloof jij dat talent, hard werken verslaat? Dan heb je antwoorden gegeven die psycholoog Carol Dweck omschrijft als een ‘fixed mindset’. Heb jij een hoger percentage toegekend aan het ontwikkelen van vaardigheden en trainen? En geloof jij dat hard werken, talent verslaat? Dan heb je antwoorden gegeven in het kader van een ‘growth mindset’.

Het is belangrijk te beseffen dat je mindset per onderdeel kan verschillen. Misschien heb je in je sport wel meer een growth mindset terwijl je gelooft dat je iets met cijfers of talen nooit echt eigen kunt maken (fixed mindset). Om goed te presteren is een growth mindset een stuk handiger! Waarom?


*** BOEKENTIP  bestseller 2022! ***

Het gevecht tussen je oren: MINDBOXING – Jan Sleijfer

Boek Mindboxing Jan Sleijfer

76 praktische tips en ondersteunende filmpjes… een growth mindset kado voor jezelf of een ander.


 

Growth versus fixed mindset: wat zijn de verschillen?

Atleten die de growth mindset aanhangen, zien elke training, prestatie of ervaring als een kans om te groeien en te ontwikkelen- ongeacht de uitkomst of het verloop van het proces. Door deze overtuiging hebben ze de neiging om uitdagingen aan te gaan en harder te werken. Atleten met een growth mindset blijken succesvoller te zijn dan atleten met een fixed mindset.

Atleten met een fixed mindset geloven dat ze min of meer vastzitten waardoor ze uitdagingen eerder als beangstigend ervaren. Ze zien elke training, prestatie of ervaring als een test van hun vaardigheden. Wanneer de uitkomst of het proces niet gaat zoals ze zouden willen of kunnen, zien ze dit sneller als falen. Ze hebben de neiging om sneller gefrustreerd te raken en op te geven, aldus Carol Dweck. Niet erg handig als je goed wilt presteren óf als je je batterijen opgeladen wilt houden.

Thanks voor de info! Maar kan ik die ook trainen dan? Die growth mindset? YES YOU CAN! Hoe?

Oplaadtips NL sportpsycholoog

  1. Weet dat je nooit te oud bent om te leren. Het brein kan tot op hoge leeftijd nieuwe verbindingen aanmaken én dus leren. Dit noemen we neuroplasticiteit.
  2. Om die nieuwe verbinding te maken kun je de volgende oefening doen:
    Maak een lijstje waarboven je ‘falen/mislukken’ zet en vraag jezelf af op welke momenten jij het gevoel had gefaald te hebben? Zet op een ander vel papier het woord ‘leren/ontwikkelen’ neer. Vervolgens ga je elk moment af die op het lijstje ‘falen/mislukken’ staat en vraag jij jezelf af: ‘wat heb ik van dit moment geleerd?’ of ‘wat zou ik in het vervolg anders doen?’ Het antwoord hierop schrijf je op het vel papier waar ‘leren/ontwikkelen’ op staat. Probeer op te merken wanneer je denkt in ‘falen’ en vraag jezelf dan af ‘wat heb ik geleerd?’ Here you go; je traint het zien van hetgeen je leert in plaats van hetgeen dat ‘fout’ ging. En ohja, dat papier met ‘falen’, dat mag je verscheuren 😉.
  3. Focus op het proces en niet op het resultaat. Dit kun je doen door zogenoemde procesdoelen te stellen waarin je je per training en wedstrijd focust op hetgeen waar je in wilt verbeteren.
  4. Vraag jezelf na elke training af: heb ik hard gewerkt vandaag? Wat heb ik geleerd? Complimenteer jezelf voor het harde werken en hetgeen je geleerd hebt.
  5. Besef je: hoe groter de topsporter, hoe meer fouten hij heeft gemaakt. Een aantal voorbeelden van toppers die (vaak) fouten maakte zie je in dit volgende filmpje.

Meer inspiratie over de growth mindset? Lees onze blog ‘fouten maken mag.. maar hoe dan?’ óf neem contact op met één van onze sportpsychologen!

 

Literatuurlijst

Bijl van der, S.J.(2020. Hoe jouw fixed of growth mindset jouw prestaties beïnvloed. Mind for Success. Opgehaald op 7 december 2021 via https://www.mindforsuccess.nl/hoe-jouw-fixed-of-growth-mindset-jouw-prestaties-beinvloedt/

Dweck.S.(n.b.). Mindsets: developing talent through a growth mindset. Stanford University. Opgehaald op 07 december 2021 van http://assets.ngin.com.s3.amazonaws.com/attachments/document/0005/2397/Mindsets.pdf

MotivatingSuccess (2013). Famous Failures. Afgehaald op 7 december 2021 via https://www.youtube.com/watch?v=zLYECIjmnQs

Sentis (2015). Neuroplasticity. Opgehaald op 7 december 2021 via https://youtu.be/ELpfYCZa87g

 

 

Binnen 24u contact in heel NL!

Download de drie batterijen app

In 100 dagen naar jouw droomdoel met de Drie Batterijen Methode® app op jouw mobiele telefoon.