Emoties de baas op drie manieren #57
Gebeurt het jou ook wel eens dat ineens moet huilen bij een zielige film? Herken je dat je angst ervaart als je alleen thuis bent en je hoort vreemde geluiden? Heb je wel eens dat blije gevoel ervaren als je een moeilijk tentamen hebt gehaald? Zonder emoties zou het leven maar saai zijn. Ze geven het dagelijks leven extra lading. Tijd om hier wat dieper op in te gaan!
Door: NL sportpsycholoog Wendy Post
Functie van emoties
Emoties hebben zowel een voorbereidende als beschermende functie. Spanning kan er namelijk voor zorgen dat je net iets scherper de wedstrijd in gaat. Als je merkt dat angst opspeelt bij een bepaalde handeling, besluit je het wellicht niet te doen. Daarnaast is uit verschillende hersenonderzoeken gebleken dat je beslissingen voor een groot deel neemt op basis van je emoties. Maar emoties hebben ook iets onvoorspelbaars, ze zijn subjectief en kunnen soms je heldere denken verstoren. Dat vraagt om emotiemanagement: het praktisch toepassen van je emotionele intelligentie.
Emotionele Intelligentie
Hoe je omgaat met emoties van jezelf en van anderen, wordt ook wel emotionele intelligentie genoemd. Deze term is geïntroduceerd door de Amerikaanse psycholoog en wetenschapper Daniel Goleman. Volgens Goleman bestaat emotionele intelligentie uit 5 dimensies:
- Zelfkennis: Herken je bij jezelf waar bepaalde emoties vandaan komen en waarom je op een bepaalde manier reageert?
- Reguleren en beheersen: Hoe zorg jij ervoor dat jij niet overgenomen wordt door je emoties?
- Zelfmotivatie: Lukt het jou om buiten jezelf te treden en je bewustzijn los te maken van je emotionele gemoedstoestand?
- Andermans emoties (h)erkennen: In welke mate herken jij emoties bij anderen?
- Omgang met anderen en sociale vaardigheden: Hoe ga je om met de emoties van anderen?
Hoe beter je kunt handelen naar de antwoorden op deze vragen, hoe meer je op een diepgaande, oprechte en waardevolle manier kan omgaan met jezelf en anderen.
Emoties kopiëren
Emoties laten zich graag kopiëren. Wanneer je een vriendin ziet huilen, voel je zelf de tranen ook opkomen. Als je de buurman ziet lachen, moet je zelf vaak ook sneller lachen. Mensen zijn van nature geneigd emoties en daaropvolgend gedrag van de ander over te nemen. Onderzoek heeft aangetoond dat dit komt door spiegelneuronen. Spiegelneuronen zijn zenuwcellen die reageren op het zien uitvoeren van handelingen van een ander. Dit is het geval bij positieve gedragingen en handelingen, maar ook bij negatieve.
*** BOEK VOORAANKONDIGING ***
Hier alvast een voorproefje!
Drie manieren
Hoewel er verschillende manieren zijn om met emoties om te gaan geef ik vaak de volgende drie boodschappen mee:
- Emoties worden vaak gevoed door irrationele gedachten. Wil je verandering aanbrengen in je destructieve manier van denken? Dan dien je de irrationele gedachten te vervangen door een rationele gedachte. Een rationele gedachte neemt de onjuistheden in je denken weg en op die manier kun je beter met de situatie omgaan.
- Merk je dat je emotioneel raakt? Geef emoties de ruimte, want het kost je veel te veel energie om die emotie op te kroppen. Als je dat te lang of te vaak doet, dan komt die emotie er alsnog uit op een manier die je niet voorzien had.
- Zorg dat je mensen om je heen hebt waar je positieve emoties van kunt overnemen en die bij jou positieve emoties kunnen triggeren.
Oplaadtip NL sportpsycholoog
Emoties zijn er in allerlei vormen en maten. Als je het merkt dat je het lastig vindt om met bepaalde emoties om te gaan, weet dan dat je hier zeker progressie in kunt boeken. Als je het prettig vindt om hier hulp bij te krijgen, neem gerust contact op met NL sportpsycholoog! Doe gratis de Drie Batterijen® test op de website of installeer onze app. Boost your batteries!
Bron: Goleman, D. (1998). Emotionele intelligentie in de praktijk. Uitgeverij Contact.