De benen en het hoofd van Roglic #42

Door Jan, geplaatst op 20-09-2020
De benen en het hoofd van Roglic #42

Hoe komt het dat Roglic de tourzege uit handen geeft? Heeft hij ´de benen niet´ tijdens de individuele tijdrit? Ligt het aan zijn materiaal? Of gaat er iets mis ´in zijn hoofd´? Niemand zag dit aankomen. Achteraf hebben tal van specialisten hierover een mening. Ik ook.

Door NL sportpsycholoog: Jan Sleijfer

Roglic en Fignon historische wielermomenten

Wat een ontknoping. Met 57 seconden voor op nummer 2 geeft de Sloveen Roglic totaal onverwachts zijn voorsprong uit handen. Zijn jongere landgenoot Pogacar wint de individuele tijdrit en neem de gele trui over. Dit doet gelijk denken aan het historische moment uit 1989. Waarbij Laurent Fignon tijdens de afsluitende tijdrit zijn 50 seconden voorsprong verliest aan Greg Lemond.

De Tour de France is een weer een historisch moment rijker. En Jumbo-Visma, met ploegleider Merijn Zeeman, een illusie armer. Hoe kon dit gebeuren?

Het materiaal van Roglic

Hoogleraar aerodynamica Bert Blocken zoekt een verklaring in het tijdritpak dat Roglic verplicht moest dragen. Dit zou hem een halve minuut hebben gekost. Ook bij de helm plaatst hij vraagtekens, die scheef op zijn hoofd zat. Ook goed voor een extra halve minuut tijdverlies.

Het gaat er niet om wat er OP zijn hoofd gebeurt, maar wat er IN zijn hoofd gebeurt”

Geen excuus

De renner Roglic zelf zoekt niet naar excuses qua materiaal: ´Het lag aan de benen´. Bijna drie weken lang domineert hij met zijn ploeg Jumbo-Visma de tour. Maar op het beslissende moment haalt hij niet zijn normale niveau. Zijn ploeggenoten zien dat hij ´hoekig´ rijdt. Hij zit niet in de cadans. En Pogacar? Die stijgt in de tijdrit boven zichzelf uit.

Op dit niveau van topsport wordt fysiologisch alles gemeten en bijgehouden. Maar een goede of slechte dag en presteren op het juiste moment is 99% psychologisch. Niet ´de benen´ maar ´het hoofd´ maakt het verschil.

Niet de benen maar het hoofd

Iedere renner heeft tijdens drie weken koersen goede en slechte dagen. Het is echter geen toeval dat sporters op het moment suprême falen. Hiervoor zijn twee belangrijke psychologische oorzaken aan te wijzen.

1.Verwachtingen werken verlammend

Merijn Zeeman liet zich bij de tijdrit al volgen door een cameraploeg, zodat zijn blijdschap van de tourzege live kon worden uitgezonden. Ploeggenoot Dumoulin had zijn heldenrol al overgedragen aan Roglic. De buit was eigenlijk al binnen. Maar Roglic MOET het nog wel even doen. Individueel en zonder tweede kans. De enorme druk van het ´moeten´ voldoen aan de verwachtingen, van anderen en zichzelf, werkt verlammend.

2.Resultaatdenken

De bal voor open doel naast schieten, een dubbelfout bij matchpoint of drie darts in de beslissende leg missen, heeft alles te maken met gedachten. Het lijkt er op dat Roglic zijn gedachten niet bij zijn taak kon houden, maar in het resultaatdenken verstrikt raakte. Dat wil zeggen, onbewust is hij gaan fietsen met een 57 seconden voorsprong. Een race tegen de klok in plaats van zijn aandacht bij de taak te houden: ´hard doortrappen´. Vooral bezig met het ´niet-verliezen van de gele trui´.

Pogacar daarentegen had niets te verliezen, alleen een gele trui te winnen. Tussentijden verstond hij niet door herrie vanuit het publiek. Onbevangen, in cadans, zo hard mogelijk op de pedalen trappen, zoals in de voorbereiding al was bedacht. Het lijkt zo makkelijk, maar niet wanneer je op kop ligt. Lees blog #20 van NL sportpsycholoog Wendy over de rol van underdog.

Oplaadtip NL sportpsycholoog

Op beslissende momenten het beste uit jezelf halen, heeft weinig met ´benen´ te maken, maar alles met het ´hoofd´. Train daarom niet alleen je spieren maar ook je mentale vaardigheden. Ben jij geïnteresseerd in psychologie… het denken, de gevoelens en het gedrag van mensen? Zoek je praktische handvatten om mentale vaardigheden toe te passen in de sport of op het werk? Meld je aan voor de eerstvolgende opleiding & licentie Mentale Trainer-Coach. Zie informatiebrochure.

Wil je direct zélf aan de slag? Doe dan gratis de Drie Batterijen® test en bepaal je prestatieniveau of installeer gratis onze app. Boost your batteries!


reclame

Volg opleiding Mentale Trainer-Coach bij NLsportpsycholoog!

Opleiding Mentale Trainer Coach NL sportpsycholoog

Aan de slag met de Drie Batterijen® methode als licentiehouder?  Meer info: klik hier!


Binnen 24u contact in heel NL!

Download de drie batterijen app

In 100 dagen naar jouw droomdoel met de Drie Batterijen Methode® app op jouw mobiele telefoon.