Kwetsbaarheid in Sport: kracht of zwakte? #39

Door Lisa, geplaatst op 10-08-2020
Kwetsbaarheid in Sport: kracht of zwakte? #39

In mijn werk als sportpsycholoog hoor ik van zowel sporters als werknemers dat zij het moeilijk vinden om aan te geven dat iets (nog) niet lukt. Het vervelende gevoel iets niet te kunnen of je gebrekkig te voelen wordt vaak geheim gehouden uit schaamte. Sterk zijn is vaak onderdeel van de cultuur binnen een organisatie of sporttak. Je kwetsbaar opstellen zien we vaak als zwak. Reden om gevoelens verborgen te houden, onder een onschendbaar pantser. Maar is kwetsbaarheid tonen wel een teken van zwakte? Of juist een teken van kracht?

Door NL sportpsycholoog: Lisa de Vilder

(On) kwetsbaarheid

Binnen sommige high performance culturen wordt kwetsbaarheid en het vragen om hulp gezien als zwakte. Met als gevolg dat juist de mensen waarvan hoge prestaties worden verwacht stress of onvolkomenheden gaan maskeren. Dit stigma rondom kwetsbaarheid verhoogt de drempel om te delen of hulp te vragen. En kan ten koste gaan van mentale gezondheid.

Wanneer je kwetsbaarheid opzoekt levert dat synoniemen als broosheid, zwakheid, gevoeligheid en teerhartigheid op. We kunnen ons afvragen of dat de term kwetsbaarheid opgevat wordt als een vorm van zelfmedelijden, egoïsme of het maken van excuses. Wellicht dat kwetsbaarheid synoniem is met zwakheid wanneer je niet bewust bent van je kwetsbaarheid. Of wanneer je deze juist probeert te verbergen onder een pantser van onschendbaarheid.

Auteur en hoogleraar maatschappelijk werk Brené Brown omschrijft kwetsbaarheid als “onzekerheid, risico en emotionele blootstelling”. Termen die inherent zijn aan topsport en high performance culturen waarin je te maken krijgt met winnen en verliezen, kans op blessures of financiële risico’s.

… to be vulnerable is to be human!

Mindfulness

Volgens de Zweedse onderzoekers Hägglund, Kenttä, Thelwell en Wagstaff kunnen we kwetsbaarheid beter begrijpen als het vermogen om met onze eigen gevoelens te verbinden en deze te accepteren. Mindfulness is een veelgebruikte techniek binnen de sportpsychologie om gevoelens te leren herkennen en erkennen zonder oordeel.

Kabat-Zinn definieert mindfulness als bewust en zonder oordeel aandacht geven in het huidige moment. Door bewust op te merken wat je ervaart kun je je zelfbewustzijn vergroten en pijnlijke gevoelens, zoals kwetsbaarheid zonder oordeel ervaren. Bewustzijn kan bijdragen aan zelfreflectie en inzicht geven in welke vaardigheden je zou kunnen ontwikkelen om tot het gewenste resultaat te komen. Ook kan het leiden tot het verlagen van de drempel om hulp te vragen.


reclame

 

Opleiding Mentale Trainer Coach Sportpsycholoog worden

 


Oplaadtip NL sportpsycholoog

Zoals je misschien al had opgemerkt, is kwetsbaarheid een onderdeel van de batterij Gevoelskracht. De oplaadtip is daarom ook; Neem dagelijks een moment van inchecken bij jezelf en om te observeren welke gedachten en gevoelens er op dat moment in je omgaan.

Test gratis en vrijblijvend jouw eigen gevoelskracht [HIER] of download de APP om je gevoelens dagelijks te monitoren. Wil je anderen leren begeleiden om beter met hun gevoelens om te gaan, bekijk dan de Opleiding Mentale Trainer-Coach. Op 30 september start de eerste train-de-trainers opleiding tot licentiehouder Drie Batterijen® methode. Neem contact op met een NL sportpsycholoog.

Binnen 24u contact in heel NL!

Download de drie batterijen app

In 100 dagen naar jouw droomdoel met de Drie Batterijen Methode® app op jouw mobiele telefoon.