Multitasking? Stop ermee! #8

Door Jill, geplaatst op 09-07-2019
Multitasking? Stop ermee! #8

In een wereld waarin communicatie steeds sneller verloopt door technologische ontwikkelingen, lijken wij steeds beter in staat om multitaskend door het leven te gaan. Even de manager bellen, tussendoor die ene mail beantwoorden, nog een verslag schrijven over de vergadering terwijl je een WhatsAppje binnenkrijgt. Niets lijkt teveel. Je to-do lijst ligt op je bureau en zoveel mogelijk in zo kort mogelijke tijd afwerken lijkt het summum. Echter, multitasking is niet zo efficiënt als vaak wordt gedacht.

Door NL sportpsycholoog Jill Besuijen

Multitasking, wat is dat?

Multitasking betekent dat je je bezighoudt met meer dan twee taken tegelijkertijd. Je richt je aandacht voor zeer korte tijd op een taak en je blijft heen- en weer switchen tussen verschillende dingen. Op onbewust niveau is ons lichaam in staat om meerdere taken tegelijkertijd uit te voeren. Denk maar aan ademhaling, spierspanning en –ontspanning, en bijvoorbeeld luisteren. Op bewust (cognitief) niveau blijkt dat multitasken zorgt voor minder effectiviteit en efficiëntie. Hierbij kan je denken aan taken die jouw bewuste aandacht nodig hebben, prestaties die je moet leveren. Tijdens je werk of het beoefenen van jouw sport.

Multitasking verlaagt je focus

…en daarmee zorgt het er direct voor dat je prestaties verminderen. Ons brein is zo ingericht dat het opeenvolgende processen kan uitvoeren. Dus achter elkaar bezig kan zijn met het verwerken van informatie. Het is zelfs op fysiek niveau niet mogelijk om met meerdere processen tegelijkertijd efficiënt bezig te zijn. Daarbij: als je telkens switcht tussen taken, kost dat je veel mentale energie omdat je je aandacht verplaatst. Bovendien is er meer tijd nodig om weer echt met aandacht bij een taak terug te komen. Hierdoor kost het afronden van deze taak meer tijd.

Als je je daarentegen voor een langere tijd op een taak richt, en de items op je to-do lijstje één voor één afwerkt, zorgt dat ervoor dat je meer mentale energie overhoudt en dat je je taak sneller afrondt. Daarbij helpt het om zo weinig mogelijk afleiding te hebben zodat je gefocust kan blijven. Onderzoek voor jezelf dus wat jouw grootste afleiders zijn en hoe je deze kan verminderen of verwijderen. Als je meerdere taken op een dag moet uitvoeren, zorg dan dat je alles een voor een oppakt. Het is fijn om met de kleinste taken te beginnen, om je daarna volledig te kunnen focussen op een grotere taak. Je zal merken dat je meer werk gedaan krijgt omdat je je mentale energie op de juiste manier inzet!

Oplaadtip van NL sportpsycholoog

Om je op te laden en je mentale energie op de juiste manier in te zetten, is het belangrijk om regelmatig pauzes in te lassen. Hierin laat je je brein tot rust komen. Een NL sportpsycholoog bij jou in de buurt helpt je graag om jouw mentale energie efficiënt te benutten en je focus te verbeteren!

 

Binnen 24u contact in heel NL!

Download de drie batterijen app

In 100 dagen naar jouw droomdoel met de Drie Batterijen Methode® app op jouw mobiele telefoon.